Четирилистна църква откриха археолозите по време на разкопки на Залдапа

Новата находка е в изключително добро състояние и напълно запазена. Според археолозите в раннохристиянския свят има не повече от 7-8 такива църкви.

Четирилистна църква откриха археолозите по време на разкопки на Залдапа

След  едногодишно прекъсване заради ковид-пандемията, разкопките на крепостта Залдапа край село Абрит са подновени през тази година. До момента са открити шест църкви, но за първи път се открива четирилистна, съобщи на пресконференция ръководителят на екипа проф. Георги Атанасов.


„На север от Стара планина такава църква, такъв изящен план досега не е откривана. В Южна България имаме две подобни църкви-забележителната Червена църква до Перущица и една малка четириконхална църква в района на Стара Загора. Великолепния мрамор, който виждате. Досега платформа на епископска катедра изцяло запазене не е откривана.“, каза още проф. Атанасов.

 

По думите на доц. Албена Миланова-координатор на международния проект, чрез който се финансират разкопките, новата находка е изключително ценна за науката, тъй като може да послужи като модел и за осталите подобни църкви, съществували по това време.

„Открихме тази платформа на амвона, която е префектно запазено, дори не е чукната в ъглите, също много рядък случай.  Великолепен внос, Константинополско производство, директно от императорските ателиета. Любопитно е,  че на място нещо не им е достигало и  са си измайсторявали нещо местно, не особено добре нагласено. Т.е. тук е имало каменоделци добри,които са имитирали вносни екземпляри.“, допълни още доц. Миланова.

 

Разкопките са извършват в рамките на международен проект между България, Канада и Франция. Финансова подкрепа има и от община Крушари. Ще се търси финансиране и за консервиране на вече откритите артефакти.