Пет храни, които не трябва да ядете в жегата

В горещите и задушни дни е важно да поддържате тялото и да облекчавате състоянието си.

Пет храни, които не трябва да ядете в жегата

И преди всичко, откажете се от храни, които дехидратират и предизвикват отделянето на топлина в тялото ни. Ето пет храни, които не трябва да ядете в горещо време.



Сладолед и ледени напитки

Колкото и да е странно, става по-лесно само докато ядем или пием нещо студено. И след като сладоледът е изяден, усещането за топлина само се засилва. Причината е, че тялото реагира на студена напитка или продукт, като се опитва да го загрее до телесна температура. Това означава, че буквално се загряваме отвътре. Ето защо, при екстремни горещини, диетолозите препоръчват да се пие течност със стайна температура.

Храни с високо съдържание на протеини

Диетолозите обикновено се застъпват за храни, богати на протеини. Но в жегата е доста трудно за организма да усвои протеините. По време на храносмилането си тялото излъчва доста топлина – протича процесът на термогенеза. Всъщност протеинът може да отнеме от 50 до 100% повече енергия за разграждане, отколкото въглехидратите.

Така че, в резултат на яденето на месо и други протеинови храни, телесната температура се повишава и става още по-горещо.

Диуретични продукти

Диуретичните храни включват, но не се ограничават само до, манго, копър, аспержи, целина, артишок, банани, както и кафе, чай, газирани напитки и други кофеинови напитки. Трябва да бъдете внимателни с тях в жегата: те премахват така необходимата вода от тялото. Дехидратацията ни прави по-горещи и по-вероятно да получим топлинен удар.

Пикантни храни

Капсаицинът, съединение, намиращо се в пикантни храни като червени чушки, води до повишаване на телесната температура и ни кара да се чувстваме горещи. И въпреки че този елемент има ефект на изгаряне на мазнини, пикантните храни трябва да се избягват в жегата.

Алкохол

Алкохолът е един от най-мощните диуретици и може да причини тежка дехидратация, включително топлинен удар, в жегата. Също така е важно да запомните, че когато пиете алкохолни напитки в горещо време, натоварването на сърцето се увеличава драстично.

Топлината разширява кръвоносните съдове, така че кръвното налягане спада. И за да поддържа кръвообращението, сърцето трябва да работи много усилено. Освен това топлината увеличава токсичния ефект на алкохола дори в най-малки количества.