Стефан Янев в Балчик: България има нужда от управление, което дава перспектива

„Следващата седмица ще бъде свикан парламента, това, което очакваме е той да бъде в състояние да сформира едно стабилно мнозинство с ясни приоритети и цели за управления, с ясна програма” – това заяви по време на посещението си в Балчик служебният премиер Стефан Янев.

Стефан Янев в Балчик: България има нужда от управление, което дава перспектива

По думите му елементи от програмите вече се обсъждат, но дискутирането на принципа „проба – грешка”, не е най-добрият вариант. 


„По-скоро трябва да се разчита на диалог вътре в партиите в рамките на парламента, да намерят основата на този диалог и да бъдат в състояние да сформират едно стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство с ясни приоритети, тъй като България има нужда от управление, което дава перспектива, което дава възможност да продължат и първите стъпки, които направи служебното правителство по отношение на изразходването на обществените средства” – допълни Янев. 

Той коментира и искането на Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. 

„Нека да видим как ще бъде мотивирано това искане. Аз съм запознат със сигнала на Бойко Рашков, който има своите основания, но да не влизам в правната тематика, където самите юристи ще се произнесат доколко и как тези основания биха могли да бъдат придвижени в съответния законов ред” – посочи Янев. 

Според него българското общество има очаквания, че трябва да се направи реформа в съдебната система и тя да е смислена, а не просто да се отчита дейност. 

„Усещането за справедливост трябва да е възстановено и българите да бъдат спокойни, знаейки, че съдебната система предоставя това усещане за справедливост”- каза в заключение служебният премиер Стефан Янев.