Доц. Галин Георгиев: Състоянието на слънчогледа в Добруджа е много добро

„Към момента състоянието на слънчогледа е много добро с оглед на валежите, които паднаха по време на вегетацията. Наблюдава се малко закъснение на цъфтежа, но то е в резултат на студеното време и обилните валежи през пролетта” – каза за Добрич онлайн селекционерът по маслодайната култура в Добруджанския земеделски институт доцент Галин Георгиев.

Доц. Галин Георгиев: Състоянието на слънчогледа в Добруджа е много добро

Слънчогледът в момента е във фаза масов цъфтеж и ако валежите спрат и няма големи горещини, той ще се опраши и ще даде много добри добиви. 



Болести по посевите не се наблюдават, но по думите на доц. Георгиев се очаква те да се появят след цъфтежа. 

„Опасни са гниенията по питата – мокро и сухо, добре е да се наблюдават особено посевите, при които не е спазен сеитбооборот и при необходимост веднага да се третират с фунгицид, след цъфтежа. Ако се хвърли фунгицид, няма да има загуба, защото добивът ще компенсира разходите за препарата” – заяви той. 

Очаква се жътвата на слънчогледа да закъснее с около 10 дни. 

„Всичко се измества с 10 -15 дни, друга година по това време почти приключваше цъфтежа на слънчогледа, сега виждаме, че е в масов цъфтеж и краят му, може би ще дойде след седмица. Причината е, че пролетта беше студена и дъждовна, юни също все още беше дъждовен и студен, юли месец започна да се затопля до 30 градуса” – сподели още селекционерът.

По думите му добивите ще бъдат нормални за културата. 

„Може да се получат добиви до 300 -400 кг и нагоре. Там, където има спазена технология и сетбооборот и добро хранене на растенията, можем да очакваме и рекордни добиви. Предвид високата влажност те ще бъдат по-високи от предходната сушава година” – заяви доц. Галин Георгиев. 

Тенденцията за нарастване на търсенето на български хибриди продължава и тази година. 

„Нашият институт продаде всички семена, които предлагаше на българските производители. Увеличаваме производството на семена и  както и миналата година казах нашите семена са доста по-евтини от чуждите, а по нищо не им отстъпват по  продуктивност. Имаме вече от цялата гама, която се предлага на пазара – клиърфийлд, експрес толерантни, конвенционални хибриди, които могат да задоволят и най-високите изисквания на фермерите” – сподели доц. Георгиев. 

По думите му за една добра реколта са важни добрата технология, спазване на сеитбооборота и подбор на подходящ хибрид. 

„В момента на пазара има около 10 хибрида слънчоглед, които са почти изравнени по продуктивност, лимитиращ фактор е технологията на отглеждане” – каза в заключение селекционерът по маслодайната култура.