Цонка Велкова: Ако има грешки в машините, ще го разберем в процеса на изборния ден

Само ден ни дели от изборите за народни представители в 46-тото Народно събрание, на които гласуването ще се извършва на машина.

Цонка Велкова: Ако има грешки в машините, ще го разберем в процеса на изборния ден

Какви са опасенията на Районната избирателна комисия, какво ще се случи при наличие на повреда в машините и на какво се дължи фактът, че в Добрич има по-малко гласоподаватели в сравнение с изборите,които бяха само преди месец, ни споделя председателят на РИК Цонка Велкова.



По думите й част от причините за по-ниския брой гласоподаватели са това, че има много лица, които са починали през последните месеци, има и жители, подали заявление за гласуване по настоящ адрес. В крайморските общини пък се наблюдава увеличение на избирателите. 

Цонка Велкова сподели и притесненията си относно вота на 11 юли. 

"Надявам се машините да работят, тъй като при преустановяване на работа, т.е. ако се случи нещо със специализираното устройство, има една процедура, през която трябва да се мине - от уведомяване на кол центъра, техникът, който трябва да дойде, нас също ни уведомяват секционните избирателни комисии, писмено при това, след което ние уведомяваме ЦИК, е много дълъг и сложен. За да се преустанови машинното гласуване и да се премине към хартиени бюлетини става единствено и само по решение на ЦИК. Този период от време не може да се гласува, т.е. се спира за определен период от време,никой не може самостоятелно да вземе такова решение"- сподели тя.

По думите на Велкова не е възможно предварително да се провери дали въведената в машината информация е коректна.

"Данните се теглят от нашия софтуер и това, което сме въвели. Нашите данни са проверени, това, което е въведено като имена, като номера в листите. Но самите  машини и какво стои зад всяко натискане на бутона, ние не сме видели. Единственото нещо, което трябва да знаят и секционните комисии, е, че ние сме подготвили едно кратко описание отделно от всички материали за разпечатване на системната разписка, която трябва да сравнят със софтуера. Това доказва, че тази машина е за този район" - каза още тя и допълни, че ако има грешки в машините, ще бъде установено в процеса на изборния ден. 

"Като Районна комисия имаме задължението да утвърдим бюлетината, ние утвърждаваме хартиената бюлетина, виждаме всичко, което при нас е регистрирано. Всеки един от членовете на Районната комисия се подписва, че одобрява тази бюлетина, но електронният вариант не го одобряваме по изричен ред"-коментира още председателят на РИК. 

На предходните избори беше пожелание машинното гласуване, докато този път ще се гласува само на машина, на хартиено гласуване ще се преминава по решение на ЦИК. Велкова увери, че решения ще се взимат максимално бързо, за да не се спира изборния процес.