Министър Кацаров представи Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2

Планът описва състоянието на страната от епидемиологична гледна точка, направени са анализ и оценка на рисковете, както и на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете за намаляване пораженията от пандемията – и като смъртни случаи, и като щети за икономиката, и като възможности на здравната система да реагира адекватно, обясни министърът.

Министър Кацаров представи Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2

С документа са определени цветови зони - зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона, които се определят в зависимост от 14-дневната заболяемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др. По този начин ще има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса. Целта е въвеждането на противоепидемични мерки да бъде обвързано с това, в коя зона попада страната ни.


Зелена зона-под 100 заразени на 100 000 население

Оранжева зона- от 100 до 200 заразени на 100 000 население

Червена зона- от 200 до 500 заразени на 100 000 население

Тъмноречвена зона- над 500 заразени на 100 000 население.

Тамночервената зона  означава пълен локдаун. Детските градини се затварят. Допуска се да работят при условие 100% от персонала да притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чийто семейства също притежават такива сертификати. Учебният процес в училища и ВУЗ е само в електронна среда.

В плана са залегнали както насоките за работа на спешната медицинска помощ, на болничната и извънболничната помощ, действията за осигуряване на лекарствени продукти, така и предвидените инвестиции в системата.

Министър Кацаров посочи още, че Националният план за справяне с пандемията ще бъде предоставен на всички институции, за да могат те да съставят свои стратегии за реакция, в случай че страната ни влезе в съответните цветови зони.

 

Източник: Министрество на здравеопазването