Започва обстойна проверка на дейността на ВиК – Добрич по сигнал на Коалиция „Изправи се! Мутри вън!”

„Очакваме да видим резултатите от тази проверка и според нас Гикински трябва да бъде освободен от длъжността директор на ВиК – Добрич” – заяви на брифинг днес водачът на листата на Коалиция „Изправи се! Мутри вън!” - Димитър Делчев.

Започва обстойна проверка на дейността на ВиК – Добрич по сигнал на Коалиция „Изправи се! Мутри вън!”

След множество срещи и разговори с граждани и експерти във връзка с проблемите с водоподаването и качеството на подаваната от ВиК вода, от коалицията са получили огромно количество жалби. 



„Сигналите на гражданите станаха повод да обобщим тези недоволства срещу дейността на директора на ВиК и да пуснем един сигнал до служебния министър-председател Стефан Янев и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството” -  сподели Делчев.

По думите му в сигнала са отделени няколко ключови точки, по които трябва да се извърши обстойна проверка. 

„Първият проблем е изграждането на незаконна ВиК структура от самия директор, става въпрос за достъпа на вода от река Батовска,  която е трябвало да захранва част от селата без всякакво замерване и в крайна сметка резултатът е, че е нарушен закона. Посочихме и редица злоупотреби, свързани с редица обществени поръчки, част от тях прекратени, тъй като не са успели да изберат точния изпълните, който е бил предварително избран. Имаме точния списък, той е представен на министър-председателя. На лице са и съмнение и притеснение по отношение на сключените договори за доставка и снабдяване с електричество. Преди да изтекат договори на по-ниски цени, са сключвани договори на по-високи цени” – каза още той. 

Делчев е категоричен, че това е довело до ощетяване на дружеството. 

„Цялостното управление на ВиК води до това, че миналата година заради един дълг от над 6 млн. лв. е щяло да се стигне до спиране на водата в цялата област, тъй като Енерго Про са отказали да доставят електрическа енергия. Този дълг продължава да стои, въпреки че ВиК асоциацията е финансирала този дълг, ВиК – Добрич продължава да е задължено към своя принципал и дълговете продължават да се увеличават. Това означава, че дружеството не се управлява добре, има множество съмнения за корупция, за което получихме сигнали от граждани, има и сигнали за отказ за снабдяване с вода. Въпреки че до местата е изградена инфраструктурата и има тръби, ВиК абсолютно необосновано отказва да достави вода. Инж. Димитров ни показа и решение на съда, с която от април ВиК са задължени да доставят до неговото място вода, но те отказват да го направят. Това не е изолиран случай” – каза той. 

Днес е бил получен отговор от министър-председателя Стефан Янев, в който той е заявил, че ще разпореди обстойна проверка на дейността на ВиК – Добрич. 

„Очакваме тя да приключи бързо, защото ВиК – Добрич не се управлява добре. Водата в с. Стожер постоянно спира. Селата около Добрич са оставени без водоснабдяване през лятото, когато хората имат нужда от вода за питейни-битови цели, за напояване, а и една седмица от чешмите течеше мътна вода. Очакваме да видим резултатите от тази проверка, според нас Гикински трябва да бъде освободен от длъжността директор на ВиК – Добрич” – каза още водачът на коалицията Димитър Делчев. 

В 17 часа, днес от „Изправи се! Мутри вън!” организират среща с граждани пред офиса на коалицията, на която ще стартира гражданска петиция за оставката на Тодор Гикински като изпълнителен директор на ВиК – Добрич.  


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!