Две докладни за общинската сесия са скандални, смятат от БСП

Докладната, с която кметът предлага на утрешната общинска сесия съветниците да намалят таксата за служебен абонамент за синята зона от 120 на 80 лв. на месец, отново е незаконосъобразна. Товя заяви на пресконференция днес областният и общински председател на БСП в Добрич Владимир Калчев.

Причината е, че отново няма публично обсъждане на докладната, обясни лидерът на социалистите. Няма мотиви за предложението, не се посочва каква е причината, може би е натискът на обществото, каза Калчев.

Две докладни за общинската сесия са скандални, смятат от БСП

Стана ясно, че все още Административен съд – Добрич не се е произнесал по делото, заведено от Владимир Калчев срещу синята зона в Добрич. Решението на магистратите за законосъобразнотта й трябва да бъде обявено до 9 декември.


Калчев определи като скандална и будеща въпроси още една докладна от общинската сесия във вторник. Става дума за предложението за потвърждаване на Решение на Общински съвет Добрич за закриване на Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ). Според вносителя Камелия Койчева Общински съвет Добрич е взел решението на извънредно заседание на Общински съвет на 22.07.2010, а не на редовно заседание и за това сега решението трябва да се препотвърди.

Според Калчев обаче на посочената дата не е имало заседание на общинския съвет и министърът на образованието е подведен. Има тенденциозно отношение към ЦУТНТ от кмета Детелина Николова, заяви председателят на БСП – Добрич.

Общинският съветник от БСП Деян Дяков заяви, че той и неговите съпартиици няма да подкрепят предложението за закриване на ЦУТНТ. На следващата общинска сесия социалистите ще внесат нова докладна, с която ще предложат стабилизиране и запазване на центъра.

 

 

Тома Киряков - директор на ЦУТНТ

В него в момента работят 4 служители, обяви директорът на Центъра за ученическо техническо и научно творчество Тома Киряков. Преди 2 години работещите са били 10, но при напускане или пенсиониране на някой от тях, не се разрешавало назначаването на нов човек, поясни той. От 3 години центърът няма бюджет, заяви Тома Киряков.

 

Утрешното решение за закриване на ЦУТНТ ще е четвъртото за по-малко от 2 години, припомни директорът му. Той съобщи, че в две школи – клуб Космос и клуб Конструктор са записани по над 65 деца.

В Добрич правим нещо уникално, всеки град има такива извънучилищни форми на обучение, заяви Тома Киряков.

Той е подал жалба до главния прокурор за оказан натиск от кмета на Добрич Детелина Николова по време на едночасовата им среща преди 15 дни. Според Киряков, кметът е настоял той да оттегли жалбите си срещу закриването на ЦУТНТ със заплахата да бъде даден на прокурор.

На снимката горе: Вдясно – Владимир Калчев – предс. на БСП – Добрич и вляво – Деян Дяков – общински съветник