Доброволци от шест националности се включиха в дейностите на Историческия музей в Каварна

Младежите почистват и подготвят забележителностите на нос Калиакра и Яйлата за туристите и археологическите проучвания, които предстоят на носа. Те се включват активно и в ексурзоводната дейност, като представят на гостите забележителностите на английски език, както и на родния си език.

Доброволци от шест националности се включиха в дейностите на Историческия музей в Каварна



Посещението на доброволците е по европейска програма, в която, с помощта на фондация „Пътят на траките”, младежи до 30 години се записват като доброволци в музеи в цяла Европа.  Повече за програмата и дейностите, които извършват младежите, ни разкрива директорът на Историческия музей в Каварна – Пенко Георгиев.


„Идеята на тази програма е такива младежи, учейки подобна специалност и нямайки къде да натрупат стаж, да дойдат в нашите обекти и това им се зачита като стаж. Те полагат безвъзмезден труд. В началото ги заведохме на Яйлата, там беше малко по-хладно и приятно за работа. Бяха много впечатлени от красотата, от цъфналите цветя. Веднага се включиха в почистването на светилището и гробницата. Тъй като ние, извършвайки нашата дейност по косенето, не можем в детайли да изпипаме всичко. Те точно това правят. На Калиакра им хареса, че има повече хора, че е по-оживено, има къде да си купят вода. Тук те се включиха като гидове, което при нас винаги е липсвало да има някой, който да води групите на чужд език. Преди това ги разведохме из целия маршрут, обяснихме им кое какво е, дадохме им беседа, която те преведоха на английски и на родния си език. Вчера имам и обратна връзка от хора, посетили носа, които са възхитени от инициативата и са много доволни. Много добре се възприема от самите посетители и от тях като ангажираност” – сподели Пенко Георгиев.


Младежите са от Италия, Франция, Албания, Грузия, Турция и Испания, а някои от тях посещават България за първи път. Те са тук от началото на юни, като се включват във всяка една дейност на музея, в лошото време са боядисали оградата около Хамама, която смятат да украсят с български шевици.


Един от доброволците е Алехандро. Той е от Испания и в момента изучава археология в Университета в Малага. 

„Това, което уча е ориентирано към археологията и древния свят, затова бях много заинтересован от този проект. Много исках да дойда и да работя точно на такова място. Чисто и просто подготвяме археологическите забележителности на нос Калиакра и Яйлата за посетителите и за археолозите, които в по-късен етап да работят тук. В България най-много обичам доматите, имате страхотна храна, пейзажите са невероятни, но храната е най-хубавото”, сподели той.

Наоми е състудентка на Алехандро в университета в Малага. „Влюбих се в природата на България. С него бяхме в Ахтопол и той ми каза за този проект, помислих си, че по този начин мога да науча много за българската култура. Аз уча точно това и ми харесва да го изживявам и на живо. Когато той ми разказа за България, аз реших да направя свое проучване и древната история ми се стори много интересна, а и почти нищо не знаех за нея. Опитваме се да съхраним монументите тук. Това, което най-много ми харесва е, че освен, че научавам древната история, аз научавам много и за културата на Турция, Италия, Албания. Много е хубаво!”, сподели тя.

Гайа е от Верона, Италия. „Уча бизнес администрация и ще продължа да изучавам развитие на ресурсите. Реших да дойда тук, защото исках да усетя духа на доброволчеството. Въпреки че съм пътувала много, не бях идвала в България до сега, реших да посетя това място и се оказа много хубаво. Когато дойдохме времето беше ужасно, нямахме късмет, но до тук мога да кажа, че си се наслаждавам на всичко, заедно с другите доброволци. Обичам цялата група и град Варна, защото е най-красивия град, който съм виждала. Също така, всички археологически и културни проучвания, които направихме, ми бяха много интересни. Мисля, че това, което научаваме тук, ще бъде много полезно за всички ни. Всеки трябва да бъде доброволец, дори и само веднъж в живота си. Ние помагаме при почистването на това място и запазването на руините, днес работя и като екскурзовод.


Доброволците ще останат у нас до 20 юли.