Въпреки силните дъждове през юни, пшеницата е в добро състояние

В момента състоянието на пшеницата е много добро. Тя вече е навлязла във восъчна зрялост. Това съобщи за Добрич Онлайн ръководителят на отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт – проф. Иван Киряков.

Въпреки силните дъждове през юни, пшеницата е в добро състояние

По думите му периодът за начало на жътвата може да бъде удължен, тъй като има още посеви, на които горните листа са зелени - флаговият и под флаговият лист. 


Проф. Киряков сподели, че по някои полета има малки проценти на падения на класа, но това е нормално.  „Годината беше хладна, с висока относителна влажност по време на цъфтежа. Предвид това цъфтежът беше малко по-продължителен, но това не е притеснително, тъй като не е в голям процент. Като цяло посевите са в отлично състояние” – каза той и допълни, че при високи температури и липса на превалявания реколтата ще бъде добра. 

„Очакват се двойни добиви в сравнение с миналата година. Средният добив в Добруджа ще е около 450 - 500 кг, като ще има полета със 700 – 800 кг, а други – с по 300 кг” – категоричен беше проф. Киряков. 

Активната жътва трябва да започне около 10 юли. По думите на Киряков проблемът не е в това дали тя ще се забави, а в това да не бъде прекъсвана. 

„Ако започне да превалява, когато пшеницата узрее, тогава с всеки изминал ден хектолитърът пада, а започне ли да пада,  добивът ще се свие. Засега основният проблем е да не спира жътвата” – каза в заключение проф. Иван Киряков от ДЗИ.