Животновъдът Икбал Мариянов от Стожер: Формулата на успеха е много труд и любов

Икбал Мариянов е на 28 години от с. Стожер. Той се занимава с животновъдство, гледа овце в семейната ферма в с. Дебрене. Младият мъж споделя, че един фермер е успешен, когато е предал занаята на следващото поколение. Това е и неговата мечта.

Животновъдът Икбал Мариянов от Стожер: Формулата на успеха е много труд и любов


„Харесва ми да се занимавам с животновъдство, мога да кажа, че това е моето призвание. Реших да остана, да живея и да се развивам на село, защото искам да запазя българското, което е на изчезване. Това трябва да е основната задача на нас –младите хора, да запазим нашите корени и да предлагаме на пазара екологично чисти български продукти, които сами сме произвели. Това, което са консумирали нашите прадеди” – заяви той. 

Фермата на семейството на Мариянов се намира в с. Дебрене, а животновъдството се предава от поколение на поколение.  „Успявам да се справя, благодарение на моето семейство. Уча и децата си на труд и се надявам някой ден, те да поемат управлението на семейната ни ферма” – сподели младият фермер. 

Той отглежда овце от местна порода. По думите му в селото има много добри условия за животните, има чешми с течаща вода и пасища. Храната за овцете също е собствено производство. 

Работният ден за Икбал Мариянов започва в 5 часа сутринта, с чистене, хранене и изкарване на стадото на паша. „Цялото ми ежедневие минава активно. Моите родители ми помагат, също и приятели, когато балираме, косим и събираме храна животните. Много си помагаме и с арендаторите” – посочи още той. 


Трудностите идват при сушава година или ако не вали навреме. Субсидиите за животните също са много ниски и понякога не стигат за издръжката им. „Трябва да има повече програми за младите хора. Държавата трябва да си влезе в ролята и да помага. Да започне един фермер от нулата е почти невъзможно и това трябва да се промени”- категоричен беше Икбал Мариянов. 

Младият мъж споделя, че един фермер е успешен, когато е предал занаята на следващото поколение. „Формулата на успеха е много труд и любов, да обичаш това, което правиш. Един успял фермер, може да се нарече така, когато предаде занаята на следващите поколения” – сподели той.

Икбал Мариянов съветва младите фермери като него да се заредят с търпение и никога да не се отказват.