Нинова: Служебното правителство да изнесе информация има ли пари в Сребърния фонд и колко са те?

Откъде другите партии виждат финансиране за преизчисляване на пенсиите, пита още лидерът на БСП Корнелия Нинова

Нинова: Служебното правителство да изнесе информация има ли пари в Сребърния фонд и колко са те?

Северозападна България е най-слабо развитият и беден регион в Европа. За такива региони трябва целенасочена политика и специални мерки. Ние сме предвидили конкретни такива в Закон за северозапада, който изготвихме още в миналия парламент. Той беше обсъден с десетки експерти.


Подкрепиха ни с подписка от няколко хиляди души. От тяхно име внесохме в Народното събрание. Свършихме огромна работа. Ще внесем закона в първите дни на парламента. Най-големият проблем тук е бедността.Средните доходи в Северозападна българия са най-ниски в цялата страна. Над 55 % живеят в материални лишения. Младите напускат.

Остават възрастните с ниски пенсии. Наш първи приоритет е борбата с бедността и неравенствата. Преизчисляване на пенсиите е единственият начин те да бъдат чувствително повишени. Всички приказки за индексация всяка година по швейцарското правило не вършат работа и не помагат на възрастните хора. Отдавна сме готови с решение. Внасяме го 4 пъти в парламента. Отговорът на другите партии – няма пари не е верен. Той е оправдание за неоправдано безхаберие към нашите майки и бащи, баби и дядовци. Това заявих по време на конференция в Монтана – „Северозападен регион – проблеми и предизвикателства, проекти и решения“.

Форумът е организиран от БСП и лектори са от кандидат-депутатите на партията от листите в петте области в Северозападна България – Видин, Враца, Монтана, Ловеч , Плевен. В експертния панел на конференцията се засегнаха конкретни проекти свързани със Северозапада – стратегическите трансгранични проекти, Инвестиционния фонд за Северозапада, газификацията на региона, социалният проект „Вярвам в теб“.

Имаме искане към служебното правителство и въпрос към другите партии. Искаме служебното правителство да изнесе информация има ли пари в Сребърния фонд и колко са те? По официални данни трябва да са 3 млрд. и 200 млн. Сребърният фонд беше създаден от БСП . В него влизат по закон приходите от концесии и приватизация. Тези пари могат да се използват само за едно единствено нещо – пенсии. Настояваме да отидат по предназначение.

Към другите партии: Откъде виждат финансиране за преизчисляване на пенсиите? Каква е политиката им за увеличаване на доходите на най-засегнатата и бедна група в България-пенсионерите?

Корнелия Нинова, фейсбук