От Изправи се! Мутри вън! искат обезщетение за добричлии заради мътната вода

Кандидатите за народни представители от листата на Изправи се! Мутри вън! в Добрич категорично считаме, че жителите на гр. Добрич и околните села трябва да бъдат обезщетени заради лошото качество на водата. Вече 3 дни хората се оплакват, че от чешмите им тече мътна вода без адекватна реакция на отговорните институции.

От Изправи се! Мутри вън! искат обезщетение за добричлии заради мътната вода

Подчертаваме, че съгласно общите условия за водоснабдяване, ВиК Добрич е длъжно да доставя питейна вода с добро качество на жителите. Наредба 9 за качеството на питейната вода задължава оператора да уведоми незабавно здравните органи в случай на съмнение в качеството на водата, както и гражданите при риск за тяхното здраве.



Въпреки десетките сигнали на добричлии в социалните мрежи, липсва адекватна реакция от ръководството на ВиК Добрич. Гражданите за пореден път не бяха уведомени за аварията и причините, довели до нея. Считаме, че в ситуации, представляващи риск за здравето на десетки хиляди жители, са нужни своевременни, прозрачни и ефективни действия на институциите.

В тази връзка призоваваме изпълнителния директор на ВиК Добрич да:

- Предложи обезщетение за жителите на Добрич и селата, които не следва да заплащат цената за доставяната през последните дни мътната вода;

- Предостави незабавно пълна и конкретна информация на жителите на гр. Добрич дали са направени проби, резултатите от тях и какво е качеството на използваната вода, за да се предотврати паника или рискове за здравето;

-  Установи и отстрани причините за влошеното качество на водата;

- Разработи в най-кратки срокове план за алтернативни източници на вода за питейно-битови цели (водоноски, сондажи), в случай че проблемът с мътната вода в Добрич и околните села се повтори.

Ако бездействието на институциите продължи, от Изправи се! Мутри вън! сме решени да запознаем с проблема:

- Министерството на здравеопазването за подадената негодна вода и подлагането на риск в условията на световна пандемия на десетки хиляди граждани – жители на Добрич и околните села,

-  Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал на ВиК – Добрич,

-  Комисията за защита на потребителите,

- Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която може да намали цената на водата, когато тя не отговаря на определени стандарти.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!