Камарата на архитектите в Добрич с отворено писмо относно новите павилиони за вестници

Осем нови павилиона за вестници бяха поставени в Добрич.

Камарата на архитектите в Добрич с отворено писмо относно новите павилиони за вестници

След проведен търг за отдаване под наем на места за поставяне на преместваеми обекти – павилиони за вестници и списания, фирма „ДТ Преснюс“ ЕООД е спечелила осем позиции, за които има сключени договори за отдаване под наем, за срок от 5 години. Голяма част от новите павилиони в града вече са поставени. 



Камарата на архитектите в Добрич излезе с отворено писмо относно вида на новите павилиони. По думите на архитектите новата визия е предизвикала редица негативни коментари и въпроси  от страна на гражданите. 

„Новият павилион, който вече е факт в центъра на града е напълно неприемлив. Естетически, функционално и строително той влошава градската среда. Възпитава лош вкус, принизени критерии и дълбок провинциализъм. Този резултат от набързо прихванати един към друг материали няма място в сърцето на града, в среда на емблематични сгради като хотел „България“ ибившия хотел „Москва“и в непосредствена близост до паметника на св.св. Кирил и Методий. Неприемливо и недопустимо е подобни недоразумения да стават факт и да „замърсяват“ градската среда, която и без това от дълги години чака своето генерално и визионерско решение” – е написано в писмото.

Добричките архитекти се обръщат към кмета на града с предложение за диалог и тясно сътрудничество по въпросите, свързани с общественозначими сгради и пространства в града.

„Имаме ясната позиция, че темата „павилион за вестници“ не е малък проект, който може да се неглижира, защото в градския дизайн малки проекти и незначими обекти няма. Те са част от общия дизайн на средата, която ежедневно обитаваме; всеки елемент от нея е изключително важен и е стъпало към следващ, по-голям проект” – категорични са те. 

Колегията на архитектите заявява своята готовност да съдейства на Общинска администрация с експертиза за дефиниране на условията към наемателя (концесионера) за образа на преместваемия обект – павилион. 

„Наше професионално задължение е да бъдем в помощ на местната власт за намиране на решения за градския дизайн” – заявяват архитектите и канят местната власт на разговор, в който да коментират необходимите действия за постигане на удовлетворителен за всички резултат.