Жителите на граничното село Кардам затвориха за кратко пътя към границата

Местните се оплакват от изключително лошото състояние на пътната отсечка от Генерал Тошево до ГКПП Кардам. По думите им ремонт не е правен повече от 20 години.

Жителите на граничното село Кардам затвориха за кратко пътя към границата

Точно в 9 сутринта жителите на Кардам се събраха в центъра на селото. С плакати в ръка и развети знамена в продължение на около 15 минути блокираха пътя към граничния пункт, преминавайки непрекъснато през пешеходната пътека. 



Протестиращите разказаха,  че лошото състояние на пътя води до множество ремонти  на личните им автомобили. „Даваме стотици левове за ремонт, тъй като дупките са много“, оплаква се Недко Георгиев. И допълва, че е платил 100 лева за винетка, 400 лева за нови гуми, а накрая се разбил и задният мост на колата, който му струва още 800 лева. „И всичко това, защото няма кой да ремонтира пътя“, гневи се още Георгиев.

От Областното пътно управление информират, че в края на март е подписан договора за ремонт  на общо 7,7 км от второкласния път II-29 Генерал Тошево – ГКПП Кардам в участъците от Генерал Тошево до Кардам /с дължина 5,7 км/ и между Йовково и ГКПП „Кардам“ /с дължина близо 2 км/ стартира в началото на април т.г. Досега фирмата-изпълнител е разчиствала храсти и млада гора, оформени  са короните на дърветата, свалена е част от старите мантинели. Днес трябва да започне фрезоване на пътя, а крайният срок за приключване на цялостния ремонт е 31.10.2021 г.

Местните обаче настояват ремонт да бъде извършен и на пътя в самото село, тъй като той също е част от републиканската пътна мрежа. Средно денонощно по статистика на АПИ от тук минават 7500 превозни средства на денонощие, каза кметът  на Кардам Георги Събев. Което пък води до огромна амортизация на пътя. 

Да подкрепи жителите на Кардам беше и кметът  на община Генерал Тошево Валентин Димитров.