Шахматистът Момчил Петков продължава да следва мечтите си

Най-младият международен майстор на България се бори за участие в Световната купа за мъже в Сочи

Шахматистът Момчил Петков продължава да следва мечтите си

В град Добрич има едно златно момче на 15 години на име Момчил Петков, което се обучава на шах близо десет  години под ръководството на майстора на спорта Тодор Спиров. Вложените от него труд и талант през този период го доведоха дотам, че вече с основание може да претендира за място в националния отбр на България при мъжете. Макар и сдобил се наскоро със званието международен майстор, мнозина сигурно биха били радостни и доволни от постигнатото, но не и Момчил. Той знае, че може много повече. Въпреки тежките условия на Ковид, амбицията му да следва пътя към шахматните висини не угасва. Първостепенна цел за него бе покриване изискванията на по-високите международни звания в шахмата. Последва успешно участие в гросмайсторските секции на пет турнира „Първа седмица“ в Будапеща /Унгария/. В периода август-ноември 2020 г., в три поредни надпревари, изискванията от три норми за международен майстор бяха покрити и на 18 ноември 2020 г., когато приключи третото състезание, М. Петков стана най-младия ни /на България и към настоящия момент/ международен майстор.


На първия съвет на ФИДЕ през 2021 г. званието за 15-годишния  талант бе официално одобрено и гласувано. През май 2021 г. в София предстоеше Хибридния квалификационен  турнир за участие в Световната купа за мъже, която ще се проведе точно там - в Сочи /Русия/, където преди пет години той бе завоювал престижна титла с блясък на злато. Въпреки че сред младежите до 20 г. добруджанецът имаше най-висок рейтинг през последните осем месеца, по погрешка от БФШ 1928 го определи като първа резерва, пропускайки рейтинга му за последния месец. Фактите сочат, че на 30 май 2021 г., два часа след завършване на Хибридния турнир, ММ Момчил Петков получи благодарствено писмо от ФИДЕ за класирането си на  67-о място /сред 264 участници/. В стартовия лист по рейтинг на ФИДЕ сред 264 участници бе 207-ми. Класирането на българите в хибридната квалификация е: 18 - г.м. Иван Чепаринов (2667), 67  - ф.м. Момчил Петков (2426), 113  -  г.м. Момчил Николов (2542), 133 -  м.м.  Мартин Петров (2524); 140 - ф.м. Цветан Стоянов (2376). В последните осем месеца ММ Момчил Петков е водач на ранглистата по ЕЛО на ФИДЕ за младежи и девойки на възраст до 20 г. в България. Зад покоряването на този своеобразен връх стоят ежедневни тренировки и постоянство за атака на още най-високи спортни постижения в шахмата. Неминуемо и огромен финансов ресурс, но му липсва подкрепата на УС, за да има национално самочувствие и да следва жизнерадостно мечтите си.

Трябва ли да се отклонява, да се разсейва и тревожи… Чрез  спортния директор на БФШ 1928 Т. Спиров е входирал писмено предложение до членовете на УС, за да не се случва това, което помни миналото. Очакванията са времената, когато един друг директор на БФШ затваряше вратата  на световната шампионка  Антоанета Стефанова и вместо нея в престижни състезания безсрамно участваще неговата дъщеря, да са приключили. Сега на ход е УС на федерацията. Безспокоя се, че порочната линия на явна несправедливост не е спряна. Имам основания да се тревожа. Предложих писмено чрез спортния директор да се свика УС на  БФШ 1928,  за да вземе решение и да изпрати един явно прогресиращ свой млад състезател  - ММ Момчил Петков за участие в  Световната купа редом с ГМ Иван Чепаринов, с основание за решението - от всички български представители добричлията е с най-добро класиране в квалификационния европейски турнир след гросмайстор Чепаринов. Оптимист съм. Очаквам  липсващото решение на УС… Такъв документ на сайта на БФШ 1928 няма. Би било скандална фалшификация, ако някой иска да спре участието на Момчил Петков в престижната спортна проява в Сочи през юли 2021 г. До 9 юни 2021 г., когато е крайния срок БФШ 1928 да регистрира своя участник в турнира, остава много малко време, алармира наставникът на младия шахматист.