Румен Мунтянов: Ще заложим на още по-близък контакт с добруджанци в предизборната ни кампания

С каква листа ще се яви Българската социалистическа партия на предстоящите избори, как върви подготовката за вота на 11 юли и какви са приоритетите на левицата. Отговорите на тези въпроси потърсихме с областния лидер на БСП – Румен Мунтянов.

Румен Мунтянов: Ще заложим на още по-близък контакт с добруджанци в предизборната ни кампания

Г-н Мунтянов, как се подготвя „БСП за България” в област Добрич за предстоящите предсрочни парламентарни избори?


БСП се подготвя чрез Областния си съвет, ние наредихме листата, макар и от втория път. Надявам се тя да работи за конкретните цели, които ще постави Националното ръководство. 

Промяната на подредбата на листата и главно това, че водач вече не е местен човек, а представител на социалистите от София, предизвика напрежение в редиците на левицата. Успяхте ли да го преодолеете?

Факт е, че вече имаме външен водач на листата. Ние предварително  изказахме позиция, че за нас е неочаквано предвид факта, че преди няколко месеца имахме местен водач, но приемаме това решение на Националното ръководство. Може би те считат, че това е по-добрият вариант предвид сериозността и важността на предстоящите избори и би събрало повече периферен вот в област Добрич. Една голяма част от избирателите трудно ще припознаят водача, но за това пък има един месец, в който чрез кампанията, която ще проведем, можем да покажем, че това е един ляв човек, който може да бъде полезен на цялата област. 

Някои от кандидатите от миналите избори останаха в листата, други – не. Вие сте един от хората, които вече не са част от кандидатската листа. Как изглежда сега, образно казано, отборът на БСП за България? 

Има частични промени в листата, спрямо тази за 45-ото Народно събрание, след водача на второ място е Мая Димитрова, която водеше листата на предходните избори, след нея е Даниел Петков, който има един пълен мандат като народен представител, четвърта е Ваня Козарева, тя е номинация на община Балчик. Пети е Пламен Желязков – няколко мандата общински съветник на Община Тервел, след него е Боян Саркизов – известен учител в град Добрич и Иван Костов, който беше в предходната листа. След тях се нареждат д-р Николай Бекяров  от партия „АБВ” – квота по партньорски споразумения, Зоя Хлебарова, Мария Кирякова  от Каварна, Дарина Господинова  и Красимир Мецов. 

Остават броени дни до официалния старт на кампанията. На какво ще заложите? 

Няма как да не започна от това, че Националното ръководство подписа редица споразумения за сътрудничество с по-малки политически организации, които със сигурност ще помогнат да привлечем повече външен за БСП вот. Това е от една страна, от друга аз си мисля, че ако има някакви поуки, които трябва да вземем от предходните избори, ние сме си ги направили и съответно сега няма да допускаме грешки, които сме допускали в предходната си кампания тук на място. Ще заложим на още по-близък контакт с добруджанци, така че те наистина да припознаят това, което БСП лансира като основни свои виждания относно социалната политика и икономическото възстановяване на страната. 

За кои проблеми на региона ще работят представителите на БСП от област Добрич в бъдещия парламент?

Тук ще изкажа моя позиция, тъй като все още предстои събиране, на което да обобщим своите приоритети по места в областта. Съвсем нормално е, като кореняк добруджанец, аз да виждам нещата да се пречупят през призмата на привличане на инвестиции, които да открият работни места, кардинално решаване на ВиК проблемите, мисля, че няма община в областта, която да не страда от нарушено водоподаване и нещо, което е болно  - обезлюдяването на региона като пограничен и отдалечен от столицата. Ще се радвам народните представители, които бъдат избрани не само от БСП, но и от другите политически партии, да работят в тези три направления. 

На изборите на 4 април БСП зае втора позиция  след коалиция ГЕРБ - СДС с резултат 19.33% от хората, които са гласували. Какви са вашите по-конкретни задачи във връзка с подобряване на този резултат? 

Предстои ни много работа, за да подобрим този резултат. За нас беше изненадващо силното представяне на „Има такъв народ” в областта и това до голяма степен разочарова голяма част от нашите избиратели. Имайте предвид, че в Добрич има хора, които не са твърди привърженици на  определена партия и действат емоционално. Биват привличани от по-близки обещания от страна на нови политически субекти.  Мисля, че това се случи на предходните избори. „Има такъв народ” в случая обра каймака, ако мога да използвам този израз. Надявам се на изборите за 46-о Народно събрание да се подходи по-трезво, спрямо такива политически субекти и да се заложи на партиите, които имат традиции в управлението назад във времето и са по-предвидими. Силно се надявам да има хора, които да преоткрият БСП и  коалиционните им партньори като алтернатива.