Ансамбъл „Пирин” ще гостува в Добрич със спектакъла „Старо имане”

Добрич е един от градовете, през които ще премине турнето на световноизвестния ансамбъл „Пирин” . Добричката публика ще има възможността да се наслади на един премиерен за града ни спектакъл озаглавен „Старо имане”.

Ансамбъл „Пирин” ще гостува в Добрич със спектакъла „Старо имане”



Повече за уникалното представление ни разказва директорът на Ансамбъл „Пирин” Петьо Кръстев. 

„Концерт-спектакълът „Старо имане” беше създаден през 2009 година от Ансамбъл „Пирин”. За времето си той е първият спектакъл, който е изцяло изграден като премиерен с чисто нова програма и своя концепция. Идеята е метафората на „старото имане”, на старината, ценността , която е свързана с нашето минало, да бъде представена и пресъздадена чрез съвременното изкуство на Ансамбъл „Пирин””- сподели той. 


Спектакълът е изграден в два основни тематични модула, първият се казва „От мъка иде твоето име” и е посветен на борбите за свобода на населението от българския Югозапад и се основава на интерпретации на музика и танци, свързани с тази епоха.  Втората част на спектакъла е по идея на известния хореограф Тодор Бекирски, който за жалост вече не е сред нас. Тя се  нарича „Хляб, сол и вино”.

„ Идеята е тези метафори на живота да бъдат описани чрез средствата на фолклорния език, претворени в авторско творчество.  Спектакълът интерпретира музика и танци от всички музикално-фолклорни диалекти в България” – сподели още Петьо Кръстев. 


Спектакълът е по музика на Марин Големинов, Кирил Стефанов, Петьо Кръстев, Матьо Добрев, Данчо Радулов, който е един от известните автори в Североизточна България и  Росен Генков. Хореографите са Тодор Бекирски, Николай Цветков, Георги Гаров.


Концерт-спектакълът „Старо имане” ще се състои на 15 юни, от 20 часа в Летния театър в Добрич.  „Публиката ще види един нов спектакъл и едно различно лице на ансамбъла, което е изградено на база традициите и всъщност стремежът ни е в този спектакъл да надградим традициите и стилът, който сме си създали през годините” – каза в заключение директорът на Ансамбъл „Пирин” Петьо Кръстев.