Шествие „Родени готови” против запрещението се проведе днес в Добрич

Младежите от „Чудната градина” заедно с граждани на Добрич се включиха в шествие под наслов „Родени готови” за отмяна на запрещението у нас.

Шествие „Родени готови” против запрещението се проведе днес в Добрич



Шествието премина през центъра на Добрич и завърши на площад „Свобода”, където под звуците на Биг Бенда на СУ „Климент Охридски” всички танцуваха и се забавляваха. 


Събитието беше част от стартиралата през ноември миналата година национална кампания, която има за цел да насърчава нов начин на мислене по отношение на мярката запрещение. Освен в Добрич то се е провело в още два български града – Варна и София.  


Организатор в нашия град е Фондация „Николай Чудотворец“, която е част от активната борба срещу Закона за запрещението в България от години. 

„Борбата стигна точно до никъде. Най-малко, защото нещо да се случи трябва да има парламент и законотворци. От вече близо шест години законопроектът стои и отлежава в Народното събрание, но не му идва дневния ред. Опитахме по всякакви възможно начини, но не се получаваше, било заради нежеланието или липсата на политическа воля за промени” – заяви председателят на фондацията - Мария Методиева. 

Тя допълни, че най-голямото им желание и молба е да се промени Закона за запрещението от 1949 година , който по думите й е ретрограден. 

„Ние работим от толкова години с хора с увреждания. И ние професионалистите знаем, че те могат, показвали сме го по толкова много начини и тук в Добрич. Първо работихме по пилотни проекти, направихме 17 подкрепящи мрежи, за да докажем, че те могат да функционират и има мерки за защита, които им помагат да бъдат като всички хора. Отменихме 6 запрещения, което беше прецедент. Създадохме социално предприятие, което да работи за тях. Те са работниците – 16 души с интелектуални затруднения работят от 21” – сподели още Методиева.

Тя заяви, че всеки, който посети „Чудната градина”, ще се убеди, че те са хора, които по нищо не се различават от всички нас. 

„Думата „равнопоставеност” за съжаление е много трудно смилаема между нас като общество. Ако почувстваме хората с интелектуални затруднения като равни, те могат да бъдат неочаквани в това, което правят. Те наистина могат много неща” – каза в заключение Мария Методиева.