За новата лапароскопска апаратура, с която вече може да се похвали МБАЛ – Добрич, чуйте по Радио 99 днес

Голяма част от предаването по Радио 99 днес ще е посветена и на политиката.

За новата лапароскопска апаратура, с която вече може да се похвали МБАЛ – Добрич, чуйте по Радио 99 днес

Социалистите в област Добрич не са съгласни със спуснатия от София водач на кандидатдепутатската листа за 8-ми многомандатен избирателен район за предстоящите парламентарни избори. Според  председателя на Областния съвет на БСП Румен Мунтянов,  изборът на Димитър Данчев начело, е бил неочакван и това би могло да затрудни работата по време на изборите. Народният представител от БСП в 45-то Народно събрание, бивш областен и настоящ общински председател на БСП – Добрич Мая Димитрова, която бе водач на листата на миналите парламентарни избори коментира, че също е изненадана от избора на водач на листата в Добрич. След проведено заседание на Областния съвет на партията пък стана ясно, че почти всички кандидати за народни представители са си дали отвод. Арх.Емилия Добрева – общински съветник от „БСП за България“ в Добрич изпрати  Отворено писмо до Корнелия Нинова и НС на БСП, предизвикано от „поредното безобразно отношение на ръководството на БСП към социалистите, симпатизантите и всички хора с леви убеждения в Добричка  област“. Тя припомня, че за първи път след 1989 година социалистите имаха за водач местен човек, визирайки Мая Димитрова. Според арх.Добрева не е основателен и доводът, че смяната е продиктувана от незадоволителните резултати от 4 април в област Добрич, които по думите и нареждат БСП-Добрич на шесто място в страната.



Към момента няма яснота как ще бъде подредена листата за предстоящите избори от Добрички избирателен район. Местните социалисти се надяват, че на предстоящото на 30 май заседание на НС на БСП, разумът ще надделее и ръководството на партията ще се вслуша в гласовете на редовите членове и симпатизанти. Още по темата – чуйте в репортаж.

„Необходимо е да се извърши вътрешно преструктуриране на бюджета, предвиден за земеделие, в Плана за възстановяване и устойчивост. Начинът, по който е разпределен бюджетът, не е скандален – за земеделието той е обиден.” Това смята Албена Симеонова, народен представител в 45-то Народно събрание, която бе водач на листата на „Демократична Българи“ в Добрич. Тя е представител на партия „Зелено движение“, предприемач е в сферата на биологичното земеделие и е председател на най-голямата в страната асоциация „Биопродукти”. В интервю за Радио 99 тя поясни, че в асоциацията членуват над 3000 производители, няколкостотин от които са от област Добрич. За краткото време на 45-я парламент „Демократична България“ е внесла 80 законопроекта, посочи Симеонова. Срещите с хората от общините в региона продължават и сега. Още подробности от равносметката за миналия вот и за приоритетите на „Демократична България“ в  предстоящата надпревара – ще чуете от разговора на Пепа Божкова с Албена Симеонова.

Ще ви направим съпричастни и с първия работен ден на новия областен управител на Добрич – Васил Карапанчев. Той прие символичния ключ на областта от Живко Желязков на официална церемония в Областната администрация. Новият губернатор обяви категоричната си решимост да работи за провеждането на честни избори, за прозрачност на всички действия около изборния процес, съвместно с всички институции на територията на областта, както и с общинските кметове, като им оказва съдействие във връзка с проблемите на местната власт. Кой е новият областен управител Васил Карапанчев и какви ще бъдат неговите приоритети в управлението – ще ви разкажем в репортаж по темата.

Ще ви разкажем и за новата лапароскопска апаратура, с която вече може да се похвали МБАЛ – Добрич. Тя е от най-висок клас и е на разположение на лекарите от Отделението по акушерство и гинекология и на Отделението по хирургия. С нея ще се извършват т.нар. безкръвни и щадящи пациентите операции.

Ще отделим време и за културата и изкуството, за да ви разкажем какви са основните акценти в културния афиш на импресарска къща „Амалтея 12“, предвидени за Добрич до края на лятото. За предстоящите концерти и театрални постановки разказва основният организатор на културните събития Нана Шопова.

За всичко това и още, гарнирано с много и хубава музика – очаквайте в сутрешния блок на Радио 99 – „Точно в 9“ на 28 май.