Арх. Емилия Добрева с отворено писмо към Националния съвет на БСП относно водача на листата в Добрич

Общинският съветник от групата на Българската социалистическа партия в ОбС - Добрич арх. Емилия Добрева излезе с отворено писмо относно новия водач на листата на левицата за предстоящите избори на 11 май. То ще бъде изпратено до Националния съвет на БСП.

Арх. Емилия Добрева с отворено писмо към Националния съвет на БСП относно водача на листата в Добрич

Ето какво е написано в отвореното писмо:



Пиша това писмо, предизвикана от поредното безобразно отношение на ръководството на Българската социалистическа партия към социалистите, симпатизантите и всички хора с леви убеждения в Добричка област. Обида, разочарование и гняв са най-меките определения за чувствата ми при научаване от средствата за масова информация на новината за определения за нов водач на листата на БСП в 8 МИР – Добрич!

На парламентарните избори от 4 април 2021 година за пръв път след началото на прехода от 1989 година начело в добруджанската листа застана местен човек, свързан със семейството и живота си с Добруджа и нейните хора. На основата на постигнатите резултати в парламента съвсем заслужено влезе Мая Димитрова, председател на Общинския съвет в Добрич и на Общинския съвет на БСП. Съвсем малко не достигна за реализиране и на втори мандат в листата. 

Четиридесет и петото народно събрание имаше кратък живот, определен от невъзможността за съставяне на правителство от влезлите в него политически сили. И когато всички сме в очакване на предсрочните избори на 11 юли, с амбицията да подобрим постигнатия резултат, след решение на Националния съвет на БСП се „спуска” за водач на листата непознат за региона човек, който сам признава, че за пръв път ще посети Добрич. И това се случва след успешно представяне на последните парламентарни избори – с шести резултат в държавата, постигнат в обстановка на всеобщо обезверяване, страх и принуда!

В областта има две общини – Добричка и Генерал Тошево, едни от най-големите в страната, в които БСП от 10 ноември 1989 година е спечелила всички избори – местни, парламентарни, за европейски парламент. Винаги през изминалите повече от три десетилетия традиционно силни са били проявленията на лявата идея в общините Шабла, Каварна, Балчик, Добрич, а дори и там, където по обясними причини е било най-трудно -  Тервел и Крушари. 

В контекста на постигнатите резултати, звучат цинично изявленията в медиите на представители на Националния съвет на БСП, че промените на водачите на листите са мотивирани от слабите резултати, както и че партийните организации и засегнатите личности са запознати с тях. Трябва ясно да заявя, че както аз, така и партийната организация, научихме от медиите за направените промени. От това по-безпардонно и лицемерно погазване на демократичните принципи за избор в партията и обезличаване на местните партийни организации е трудно да си представя!

Участвала съм в много избори, винаги с убедеността, че лявата идея е кауза, която може да бъде реализирана само чрез БСП. Сега съм разколебана и немотивирана. Оказва се, че членството в БСП е удобна форма за реализиране на лични амбиции за постове и власт. Недоумявам как националното ръководство си представя, че с налагане на модела да „спуска” свои хора, ще мотивира съмишлениците си за спечелване на предстоящите избори. 

Искам ясно да кажа, че в Добричка област винаги е имало интелигентни и достойни хора, реализирани в живота и професията си, членове и съмишленици на БСП, отдаващи безкористно моженето и знаенето си в името на справедливостта, на желанието да видят Родината ни, управлявана от компетентни и почетни хора, които няма да приемат безкритично и безразлично всяко решение „от горе”! Все още има време за преосмисляне – очаквам разума да надделее!

Отвореното писмо ще бъде изпратено о до Националния съвет на Българската социалистическа партия.