Хор „Добруджански звуци“ ще отбележи своята 120-годишнина с тържествен концерт

Хор „Добруджански звуци“ ще се отбележи годишнината си с юбилеен концерт под наслов „120 години – бъдеще за песента”.

Хор „Добруджански звуци“ ще отбележи своята 120-годишнина с тържествен концерт

Хорът е един от ветераните на нашата хорова самодейност. Създаден е през 1901 г. С развитието му са свързани имената на И. Камбуров, Роман Спатаров, Атанас Бъчваров, Йосиф Душек и др. През 1952 г. на диригентския пулт застава маестро Захари Медникаров (1924 - 2007)  световноизвестен диригент, почетен гражданин на Добрич, педагог и вдъхновител. От 2007 г. диригент на Хор „Добруджански звуци" е Елвира Пастърмаджиева - посветила професионалния си път на развитието на Хора.Богата е концертната дейност в страната и чужбина - Румъния, Русия, Германия, Унгария, Италия, Англия, Гърция. Турция. Хорът е лауреат на всички републикански фестивали, носител е на международни награди от Арецо - Италия, Ланголен - Англия, Анталия - Турция и др.



През годините Хор „Добруджански звуци“ се превръща в незаменима школа за възпитаване и приобщаване на публиката към високо естетична хорова продукция. Формират се поколения хористи - любители и професионалисти, които посвещават живота си на музиката, с умение и вдъхновение покоряват нови изпълнителски върхове. Репертоарът на хора непрекъснато се обновява и обогатява - църковно-славянска музика, жанрове от популярната музика, образци от световната хорова, оперна и оперетна съкровщница. Запомнящите се концерти срещат огромната любов на публиката, носят гордост на Общината и голямото удовлетворение на всички изпълнители, на диригента Елвира Пастърмаджиева, на техническите сътрудници.

Концертът ще се състои на 15 юни, от 18.00 часа в Концертна зала „Добрич“.  В програмата ще се изявят като солисти Галина Великова,Атанас Атанасов, Паско Ташев, Радослав Радев, Мартин Кръстев. На рояла ще е  Радостина Гроздева – Кръстева. Билети можете да намерите на касата на Концертната зала.