„Караул на паметта”, посветен на 24 май, се проведе в центъра на Добрич

Учениците от СУ „Петко Р. Славейков” в Добрич продължиха традицията за организиране на почетен караул. Днес, той беше посветен на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Караул на паметта”, посветен на 24 май, се проведе в центъра на Добрич


Учениците споделиха интересни факти за глаголицата и кирилицата, както и за светите братя Кирил и Методий. 


„Св. св. Кирил и Методий са двама братя византийци, родени в Солун, които развиват мисионерската дейност като проповедници на християнството  сред различни народи. За своята работа са наречени апостоли на славяните. На тях се дължи създаването на азбуката глаголица. Азбуката кирилица, създадена на основата на тази глаголица, се използва и до днес в много славянски езици. Солунските братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и разпространяване на християнството. На 30 декември 1980 година папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Еврпопа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици, заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава” – разказа Давид. 


„Всяка една буква от глаголицата има наименование, което много се приближава до кирилицата като аз, буки, веди, глагол, добро, ест и т.н.  Буквите си имат и числена стойност, като първите 10 изразяват единиците, вторите - десетиците и третите -  стотиците.  След като се появява кирилицата, двете азбуки съществуват паралелно. С течение на времето кирилицата придобива по-голяма популярност и постепенно измества глаголицата” – сподели Павел Михайлов. 


Посетителите бяха пренесени във възрожденската атмосфера на килийното училище, като всеки имаше възможността да изпише буквите от глаголицата. Полина Николова сподели, че звуковете на буквите са като нашите, но всяка буква има име, а всички буквени имена образуват текст, който е като обръщение към Светата Троица.