Мая Димитрова: БСП не е партия, която на всяка цена иска да влезе в управлението

Идеята на всички политически партии, които влязоха в 45-то Народно събрание бе да свалят ГЕРБ от власт. Направихме първата стъпка, резултатите от изборите го показаха. Но не сме се договаряли за общи действия и гласуване срещу ГЕРБ в парламента.

Мая Димитрова: БСП не е партия, която на всяка цена иска да влезе в управлението

Това коментира пред Радио 99 народният представител от БСП в 45-то Народно събрание, бивш областен и настоящ общински председател на БСП – Добрич Мая Димитрова.  По думите й е липсвал диалог в Народното събрание, но това не е било по вина на „БСП за България“. 



„Ние многократно заявихме, че сме готови да подкрепим Министерски съвет, излъчен от партия „Има такъв народ“, разбира се при определени условия, които съвпадат с програмата на „БСП за България“. Парламентарните групи в това Народно събрание сякаш подцениха ситуацията и не направиха необходимото, за да бъде направено правителство.  А правителството беше необходимо, за да могат да се решат важни проблеми за държавата“ – заяви Димитрова. Тя припомни, че единственото нещо, което започна и довърши 45-то Народно събрание, са промените в Изборния кодекс.

Мая Димитрова подчерта, че парламентарната група на „БСП за България“ е внесла много законопроекти, част от които със социална насоченост и с грижа за хората, каквото е било и мотото на коалицията  в предизборната кампания. Тя обаче допълни, че тези законопроекти не са били родени по време на самата предизборната кампания, а са идеи, които партията е предлагала многократно, но не са достигнали до дневния ред на Народното събрание. 

Доскорошният депутат призна, че третото място на „БСП за България“ на последните парламентарни избори е било изненада. Сред причините за тази класация тя посочи страхът на хората да излязат да гласуват, заради коронавируса и малобройните срещи лице в лице. Димитрова смята, че е нужен по-добър подход към избирателите, за да могат те да припознаят „БСП за България“ като алтернатива на досегашното управление. 

Общинският лидер на БСП в Добрич не счита, че следващият парламент ще е много по-различен от последния. „Вероятно парламентът отново ще е фрагментиран, но се надявам на политическа зрялост. Разчитам, че в следващото Народно събрание ще влязат хора, които са проумели това, което се случи, защото в крайна сметка българският народ ще се измори от избори и мисля, че избори до дупка не е решение за България“ – коментира Димитрова. 

Тя подчерта още, че БСП не е партия, която винаги и на всяка цена иска да влезе в управлението. По повод на различните фракции в БСП, Димитрова отрече в партията да има разцепление и подчерта, че „БСП  е  демократична партия и всеки има право да изразява своето мнение“.

В момента вървят събрания на основните партийни организации, където се правят номинации за кандидати за народни представители за предстоящите избори, информира още Мая Димитрова.  Общинските конференции излъчват предложените кандидатури, които се подреждат от Областните съвети на партията. Водачите на листи ще бъдат утвърдени от Националния съвет на БСП на 22 май, а окончателните листи – на 30 май.

Мая Димитрова потвърди, че е номинирана за кандидат за народен представител от няколко основни партийни организации и отново ще участва в битката за новия парламент.