Регионалната библиотека в Добрич вече разполага с машина за дезинфекция на книги

Регионалната библиотека „Дора Габе“ е вече сред библиотеките в страната, които разполагат с UV - стерилизатор за книги с 99,9% ефективност срещу много широк спектър от патогенни бактерии и вируси.

Регионалната библиотека в Добрич вече разполага с машина за дезинфекция на книги

Ситуацията с Ковид 19 още повече наложи закупуването на съвременна UV машина за дезинфекция, която почиства, освежава и обеззаразява книжния фонд, който е над 406 000 библиотечни единици. Машината дава възможност ползваните книги и периодични издания да се заемат веднага, защото времето за стерилизация едновременно на шест документа е само 30 секунди. Така се гарантира здравето на читателите и на библиотекарите, а библиотечният фонд по-добре съхранен.



Новата придобивка е в интерес и на ползвателите на периодиката в Обща Читалня и Краезнание, което до този момент не бе възможно.

Книгите на свободен достъп и в книгохранилищата поемат много прах, а тези, които са в непрекъснато обръщение се замърсяват и с бактерии, с вируси, полепващи не само върху кориците, но и по вътрешните страници. По време на пандемията, върнатите книги от читателите се заделяха за 72-часова карантина, преди да бъдат пуснати в обръщение, но тази мярка не е достатъчна и е в ущърб на читателите. Почистването на книгите с четка и прахосмукачка е трудоемко и неефективно, и не води до 100% обезпрашаване и обезпаразитяване.

Новозакупената машина гарантира своевременната дезинфекция на книжните библиотечни документи в заемните за дома - сектори Книгозаемане, Изкуство, Работа с деца, Обща Читалня и Краезнание.

В Националната библиотечна седмица / 17-21 май 2021 г., която се провежда под мотото “Библиотеката ще ти помогне!“, екипът на най-голямата обществена библиотека в област Добрич предлага обслужване, отговарящо на обществените потребности от четене и информация в новите условия на ограничени физически посещения и при спазване на противоепидемичните мерки.