Изложбата „Граници и съдби – Добруджа 1940“ ще гостува в Генерал Тошево

Изложбата „Граници и съдби – Добруджа 1940“ на Регионалния исторически музей – Добрич ще гостува на Генерал Тошево от 18 май. Тя е посветена на 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.

Изложбата „Граници и съдби – Добруджа 1940“ ще гостува в Генерал Тошево

Богатият снимков материал проследява поредица събития: подписването на Крайовския договор, влизането на българската армия в Южна Добруджа, което става в периода 21.09.1940 – 1.10.1940 г., радушното посрещане от добруджанци на българските войни. Показано е и преселването на севернодобруджанци в Южна Добруджа, което става в периода ноември-декември 1940.



В експозицията са включени много вещи и документи, някои от които се показват за първи път пред публика. Показани са документи от работата на комитета по посрещането на българската армия, сформиран от видни добричлии. Интерес предизвиква и колекцията от първодневни пликове, пощенски марки и картички издадени във връзка с възвръщането на Южна Добруджа към България.

Специално място в изложбата е отделено на отразяването на паметното събитие от българската преса. Показани са различни вестници от периода септември-ноември 1940 г., сред които „Зора“, „Утро“, „Варненска поща“, „Черно море“, „Добруджански глас“.

Във витрината с реликвите посетителите могат да видят българско знаме, което се е вяло на 25.09.1940 г. в центъра на града, една от хилядите копринени кърпички с които жените от дружество „Майчина грижа“, закичват всички войници, офицери и официални лица. В изложбата са включени и експонати от Регионален исторически музей – Силистра, като значки, кокарди, сребърна табла, с които са посрещани войските в града.

Отделено е и място и на създателите на химна на Добруджа – Любомир Бобевски и Александър Кръстев.

Изложбата може да бъде посетена в исторически музей Генерал Тошево до края на месец юни.