Пет проекта за подобряване на природното наследство, култура и спорт стартираха на територията на МИРГ "Шабла, Каварна, Балчик"

Стартираха пет нови проекта, насочени към популяризиране и съхраняване на морското, културното материално и нематериално наследство на територията на Местната инициативна група „Шабла-Каварна-Балчик“, съобщават от ОИЦ - Добрич.

Пет проекта за подобряване на природното наследство, култура и спорт стартираха на територията на МИРГ "Шабла, Каварна, Балчик"

Общата безвъзмездна финансова подкрепа в размер на 236 900 лв. е осигурена от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. чрез Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИРГ„Шабла-Каварна-Балчик“.


Проектът „Популяризиране на наследството на Черно море“ е на стойност 49 022 лв.и ще се изпълнява от неправителствена организация от гр. Шабла. Планирано е да бъде изработенкаталог „Символи на историческото,природното и морско културно наследство на територията на МИРГШабла-Каварна-Балчик“.Чрез него ще сеповиши информираността на обществеността, туроператорите и туристите за възможностите за културно-исторически туризъм, и ще спомогне за устойчивото развитие на туризма в Североизточния черноморски район.Общо 40 лица от целевата група по проекта ще преминат обучения: по част от професия „Техник по промишлен риболов и аквакултури“,за водолази с 1 и 2 звездис издаване на Сертификати – IDA/CMAS-GERMANY,“Водач на кораб до 40БТ по Море“,„Воден спасител на плувни басейни и водни паркове“ и „Воден спасител на открити водни площи и море“.

Отново на шабленско сдружение е проект„Възстановяване и развитие на морското дело, природното и морското културно наследство чрез популяризиране и разпространение на знания и умения по ветроходство и опазване на околната среда на територията на община Шабла и рибарската общност“.Проектните дейности включват организиране на обучителни семинари по ветроходство за начинаещи и за инструктори по ветроходство.Обученията ще създадат предпоставка за бъдещо развитие на Морски клуб в рибарско селище Кария, община Шабла, кактои за организиране на ветроходни походи по северното Черноморие. В Зелен образователен център гр. Шабла ще бъде изложена фотоизложба, отразяваща морската история и наследство и ще бъдат проведени срещина тема ветроходство. Сред ученици, деца, рибари, представители на местната власт, организации с нестопанска цел и местната общественост ще се проведеосведомителна кампанияза ползите и отговорностите към опазване на природното и морско културно наследство, важността от познаването на морската среда и безопасното пребиваване в нея. Бюджетът на проекта е 49 941 лв.

С финансовата подкрепа в размер на 42 531 лв., Народно читалище "Народен Будител 1940", с. Българево, общ. Каварнаще съхрани местните традициите и обичаи свързани с рибарството. По проекта „Село, обичаи и рибари“ще се проведеетно-кулинарно фестивално събитие "Черно море и село", съчетаващо връзката между местните традиции, рибарските обичаи по северното Черноморие и автентичната кулинария.Събитието ще е ново за селото и ще стане част от вече традиционните “Празник на пъпеша“, „Хоро на мегдана“ и „Деца на мегдана“.Под формата намузейна сбирка за местната рибарска общност и филм за местните рибари, с интересни рибарски истории и кадри от ежедневието им ще бъде представено морското културно и природно наследство.За успешното изпълнение на проектните дейности ще бъде закупено необходимото оборудване и обзавежданеза читалищната библиотека, конферентната зала, музикалното студио и експозиционната площ на музейната сбирка.

Чрез проект „Съхраняване на културата и традициите свързани с рибарството в региона“, Община Балчикще приложи меркиза опазване на културните ценности на района, съхраняване на традициите, свързани с рибарството и морското културно наследство, както и стимулиране опазването на морската среда. В рамките на два дни ще се проведефорум на изкуствата и риболова за насърчаване развитието на устойчива екологична култура и възпитание, опазване на културните ценности на района и съхраняване на традициите свързани с рибарството и морското културно наследство. Различните аспекти от живота на рибарската общност ще бъдат представени чрез фотоизложба "Риболов и традиции“.Планирано е да се проведекръгла маса на тема: „Опазване на околната среда в рибарския сектор на територията на Община Балчик, Община Каварна и Община Шабла“. Ще бъде извършена и рехабилитация на покривната част на Народното читалище "Велко Ангелов -1940" с. Дропла, в което ще се проведат всички мероприятия.Бюджетът на проекта е 49 905 лв. с които ще се обезпечат строителните дейности по читалището.

В рамките на проект „Популяризиране на културното и морско наследство в община Каварна“ ще бъдеразработено мобилно приложение, което да предоставя информация за забележителностите на рибарската област свързани с туризма, културата и историята.Така местните жители и посетители ще имат достъп до цялостна информация за хотели, ресторанти, аптеки, лекари, зъболекари, музеи, музей, забележителностии други. Ще бъдат закупени четири броя щандове за изложения и презентация, а запопуляризиране на проекта и забележителности в района ще бъдат изработени и разпространени рекламни материали.Общата стойност на одобрения общински проект е 45 500 лв.