Днес е Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Днес е Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
РЗИ-Добрич предлага анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН в сградата на РЗИ-Добрич на ул. „Кирил и Методий“ №57.

Международният Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН* традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Денят е повод хората от различни страни да заговорят за СПИН. За първи път в Европа този ден се отбелязва през 1992 г., когато повече от 100 000 червени панделки са раздадени като символ на борбата срещу СПИН по време на концерта в памет на Фреди Меркюри на стадион “Уембли” в Лондон. Днес в инициативата участват над 1 200 организации в 115 държави, като тя е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. Целта е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН. 


ХИВ е вирус, който атакува имунната система на човека, така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции. В превод от английски HIV/ХИВозначава „вирус на човешката имунна недостатъчност“. ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия докато причини СПИН-това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена.


Обществото ни все още не познава всички трудности, пред които болестта изправя живеещите с ХИВ/СПИН, не осъзнава истински необходимостта от борбата срещу СПИН. Серопозитивните и болните от СПИН хора често са отблъсквани от обществото поради страх от заболяването. Страх, породен от невежество относно това, какво точно представляват ХИВ и СПИН, как се предават те и как можем да се предпазим от заразяване. За да се освободим от страха и объркването, свързани с болестта, за да се предпазим и да останем здрави, е необходимо да се образоваме относно ХИВ и СПИН.


Как мога да се заразя с ХИВ?


Заболяването се предава от човек на човек. Вирусът се съдържа в повечето телесни течности на инфектирания човек, но единствено в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяването.


Как не мога да се заразя с ХИВ/СПИН?


Не можеш да се заразиш с ХИВ в следните случаи:


Ø  Целувка, прегръдка, галене, ръкостискане;


Ø  Кашлица, хрема;


Ø  Използване на общи прибори за хранене, общи дрехи;


Ø  Използване на общи бани, тоалетни и плувни басейни;


Ø  Сълзи, слюнка, пот, урина;


Ø  Ухапване от насекомо;


 


 


 


Ø  Лекар, зъболекар;


Ø  Работа или съжителство с ХИВ-позитивни лица.


 


ХИВ не може да се пренася по въздуха или чрез храна, защото е неустойчив вирус, който не живее дълго време извън тялото.


Днес, в България и в останалата част от развития свят, лечението за ХИВ е достъпно и безплатно за всички, а хората, живеещи с ХИВ имат пълноценен живот. От МЗ е утвърдено Методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица, което е съобразено изцяло с препоръките на Световната здравна организация за включване на лечение на всички открити ХИВ серопозитивни лица, при съгласие от тяхна страна. Не бива да забравяме, че в световен мащаб едва около 60% от хората, инфектирани с вируса имат достъп до лечение. Останалите над 13 милиона са лишени от него!


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+