Добрич с/у шистовия газ: Липсата на информираност буди съмнения в добронамереността на управляващите

Потвърдиха се нашите опасения, че правителството взема решения без да информира обществеността, липсата на информираност по проблеми от обществено значение кара хората да се съмняват в добронамереността на управляващите. Така Александрина Панайотова - председател на Инициативен комитет "Добрич срещу добива на шистов газ", коментира пред Добрич Онлайн новината, че в момента се договарят последните клаузи от договора с американците от "Шеврон" за разрешителното за добива на шистов газ. Това призна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в петък.

Добрич с/у шистовия газ: Липсата на информираност буди съмнения в добронамереността на управляващите

Александрина Панайотова припомни, че през последните месеци бяха проведени редица протести срещу решението на правителството за даването на концисии за проучване и добив на шистов газ по технологията хидравличев удар на територията на България. Това, което ние поставихме като искания бе да се наложи мораториум върху тази технология и да се приеме закон, който да я забранява, обясни тя.


 

"Премиерът каза, че дори да съществува и един процент риск, проучванията и добивът на шистов газ ще бъдат забранени на територията на България. За съжаление, това не се случва.", коментира за Добрич Онлайн председателят на Инициативен комитет "Добрич срещу добива на шистов газ".

 

"Притесняващ е и фактът, че министър Караджова не е запозната какво се случва в Рогозина, а за там има подаден сигнал от месец август. По неофициална информация в Румъния има два камиона с радиоактивни химикали, които чакат да влязат на територията на РБългария и са предназначени за сондажа в Рогозина. Но нито една държавна институция не излиза с официална информация по този въпрос.", заяви Панайотова.

 

"Скорошно проучване, оповестено от Европейския парламент подчертава негативните въздействия на шистовия газ върху околната среда и здравето (замърсяване на въздуха  и водата, и т.н.) и се обръща с призив за нов закон на европейско ниво. Идеята за мораториум върху шистовия газ в Европа беше предложена в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.", съобщи още тя.

 

Това е сред възможностите за решение на проблема с технологията хидравличен удар, а дотогава членовете на групата "Добрич срещу добива на шистов газ" ще продължават да търсят варианти на местно и национално ниво за спиране на решенията на правителството за даване на концесии, категорична е Александрина Панайотова.