Към дните на Априлското въстание ни пренасят деца с жива картина

Изложбата на Регионалния исторически музей „Пред олтара на свободата” оживява, благодарение на малките родолюбци от НЧ „Български искрици”.

Към дните на Априлското въстание ни пренасят деца с жива картина

Инициативата е на читалището, чиято кауза е съхраняване на занаятите, традицията и историята на народа ни и предаването им на съвременниците и идващите поколения. Живата картина е сред поредицата събития, с които в Регионалния исторически музей ще бъде отбелязан Международния ден на музеите – 18 май. В инициативата се включва и РК „46-и пехотен Добрички полк”, който за пореден път оказва решаващо съдействие осигурявайки униформи, снаряжение и реквизит, без които живата картина не би имала историческа достоверност. Част от декорите са предоставени от Младежки център „Захари Стоянов”. Идеята е на малчуганите от Школата по практическа история „Възрожденска работилница” към НЧ „Български искрици”, които са основния двигател в подготовката и организацията на живата картина. В нея ще участват деца, родители и ръководители от школите към читалището и младежи от РК „46-и пехотен Добрички полк”.


Живата картина ще пресъздаде един малко познат епизод от историята на Априлското въстание – неуспешния опит за сформиране и излизане на въстаническа чета от Горна Оряховица, залавянето и осъждането на ръководителите на Горнооряховския революционен комитет Георги Измирлиев и Иван Панов Семерджиев. В четири сцени децата ще разкажат историята за гостите на Регионалния исторически музей в съботния ден.

Живата картина ще бъде представена във фоайето пред зала „Възраждане” в Художествената галерия, където е подредена изложбата „Пред олтара на свободата”. Началото е в 16:00 часа на 15 май, събота.