ПП ГЕРБ – Добрич: На 9 май да си спомним, че няма мир без обединени усилия

Поздрав от ПП ГЕРБ по случай Деня на Европа.

ПП ГЕРБ – Добрич: На 9 май да си спомним, че няма мир без обединени усилия

Уважаеми съграждани!



На 9-ти май 1950-та година френският външен министър Робер Шуман произнася историческата декларация за обединение на Европа. Обединение, което да се състои не по силата на някакъв пакт или специален план, а да бъде изградено върху чувството на солидарност. "Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят", е лайтмотивът в знаменателното слово на Шуман. И активният участник във френската съпротива Шуман, който едва се спасява от депортиране в Дахау, предлага помирение с Германия чрез съвместен контрол върху най-важните суровини за военната промишленост – въглища и стомана. Година по-късно е подписан договор, който се смята за началото на днешния  Европейски съюз. 

Така 9 май става ден, в който бъдещето побеждава миналото. Дата, която затваря черната страница с лагерите на смъртта, с милионите жертви на войната. И дата, която отваря нова мирна и съзидателна страница в Европа. След 9 май тържествува животът.  

Днес, 71 години след историческата реч на Шуман, в света отново се чува дрънченето на оръжия. Затова искаме да отправим най-силните послания и да предадем най-важните уроци на нашите деца. Да кажем, че няма мир без обединени съзидателни усилия. Да повторим отново, че в отстояването на общите интереси се ражда зрънцето на дълбока общност между страни, противопоставяли се една на друга чрез кръвопролитно разделение. Да помним, че със солидарни усилия можем да запазим ценностите на съвременна Европа – мир, хуманизъм, демокрация, сигурност, справедливост, прогрес, човешко достойнство. 

Честит Ден на Европа!

ПП ГЕРБ – Добрич