Добрич отбеляза тържествено Деня на победата и Деня на Европа

С общоградско поклонение в Добрич бяха отбелязани Деня на Европа и на победата над хитлерофашизма.

Добрич отбеляза тържествено Деня на победата и Деня на Европа


Десетки жители и гости се събраха пред паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци, за да отдадат заслужена почит. Бяха поднесени цветя и на паметника на Съветската армия.

През 1945 година приключва войната белязала жизнения път на повече от милиард и 700 млн. души. Военните действия обхващат 61 държави, но за една от тях – Съветския съюз, тази война се превръща във Великата Отечествена. В периода 1941 – 1945 година СССР губи над 52 млн. души, загиват над 19 млн. военнослужещи и около 23 млн. цивилно население, в това число близо 6 млн. деца под 4 години.

България също е част от кървавия апокалипсис. С официален протокол за присъединяване към Тристранния пакт на 1 март 1941 година във Виена, страната ни предоставя територията си и комуникации на германските войски, подготвящи своята офанзива на Балканите. И през 1941-а обявява война на Великобритания и САЩ. Следват жестоки бомбардировки от англо-американската авиация. Повече от хиляда са жертвите в София. Свалени са 120 вражески самолета. И един добричлия – Димитър Списаревски, се вписва в историята с безпримерен героизъм. Той си тръгва от живота с таран на американски бомбардировач. Около 450 000 са българските войници, мобилизирани за военните действия. 30 000 загиват в сражения по бойните полета в Европа, в полетата на Втората световна война, която приключва преди 74 години.

Краят на войната е сложен с подписването на един исторически акт в предградието на Берлин Карлсхорст в нощта на 8 срещу 9 май – за пълна капитулация на Третия райх.


На общоградското поклонение по случай 9 май присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народният представител Мая Димитрова, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, членове на кметския екип, почетни граждани на Добрич, военноинвалиди  и военни от запаса, членове на руската общност, представители на политически партии и движения, на обществени организации и културни институции.


„76 години ни делят от края на Втората световна война, най-кръвопролитната, най-ожесточената война в човешката история, донесла смърт, страдание и разруха. На 9 май 1945 година милиони хора по света посрещат с надежда и облекчение вестта за капитулацията на  Хитлеристка Германия. Българският народ също има принос във Втората световна война, сражавайки се 8 месеца в тогавашна Югославия, Унгария и Австрия. Днес с достойнство и уважение почитаме тяхната памет. На 9 май честваме още един празник – 5 години след войната, през 1950 година се заражда идеята за обединена Европа. Две различни събития с едно послание – да няма разделение. Когато днес честваме двата празника, трябва да заклеймяваме ксенофобията, расизма и отричането на общоевропейските ценности. Само от нас зависи бъдещето на човечеството” - каза в тържественото си слово кметът на град Добрич Йордан Йорданов. 


Минута мълчание беше запазена в памет на загиналите.


Цветя и венци бяха положени на Паметника на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война.


До езерото в градския парк, културни състави от Добрич поздравиха всички с флашмоб „Ода на радостта”. 


Ученици от ЧСУ „Леонардо да Винчи” организираха за добричлии викторина с въпроси, посветена на Европейския съюз и неговото разширяване.  


Бяха поднесени цветя и на паметника на Съветската армия.


„За мен е огромна чест, че в този ден мога да Ви поздравя за 9 май – Деня на победата. Ние помним историята и ще направим всичко възможно поколенията след нас да помнят отминалите дни. Нека бъде мирно небето ни, нека бъдем свободни. Нека никога повече да няма война. 9 май е и Ден на Европа, но за да я има Европа, ние трябва отпразнуваме и почетем деня на победата. Честит празник!” - заяви народният представител от 45-ото НС Мая Димитрова. 


Денят на Европа и на победата над хитлерофашизма бяха отбелязани в Добрич с общоградско поклонение пред паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци и този на Съветската армия.