Премиерни произведения и детски спектакъл в програмата на Седмицата на камерната музика в Добрич

Седмица на камерната музика с международно участие „Константин Илиев” ще се проведе от 10 до 15 май в Добрич. В пет поредни вечери, от 18:30 часа жителите и гостите на град Добрич ще се пренесат в света на камерната музика.

Премиерни произведения и детски спектакъл в програмата на Седмицата на камерната музика в Добрич

Новото в тазгодишното издание е дневния концерт на Камерен ансамбъл „Силуети” – събота в 11 часа. Това е детски спектакъл „От Амадеус лично” за деца над 8 години. 



„Вдъхновител и създател на тази седмица е професор Константин Илиев през далечната 1975 година. Това е именит професор по дирижиране, композитор, творец, иноватор. Отдаването на заслуженото уважение и почит към него приехме като наш дълг, затова през 2017 година предложихме Седмицата на камерната музика да носи неговото име. Тази година програмата ни е изключително интересна и разнообразна, поканените изпълнители са имена от световна величина, което доказва още веднъж нашите усилия да поднасяме на добричката публика едно високо качество на културните събития” – заяви зам.-кметът „Хуманитарни дейности” към Община Добрич д-р Емилия Баева.

Диригентът на БКО – Добрич маестро Иван Янакиев сподели каква е програмата и кои ще бъдат изпълнителите в Седмицата на камерната музика.

„Името на Константин Илиев не е случайно. Освен всичко друго, той е и участник в създаването на Камерния оркестър и един от водещите композитори в т.нар. „Български авангард”. Тази година в програмата има доста съвременна музика. Още на 10 май дуото Надежда Цанова и Петър Македонски ще представят две произведения от академик Васил Казанджиев, едно от тях е писано специално за тях – Сонатата за тромпет и пиано. Те ще изпълнят само една част от нея. Дуото ще представи програма, в която са включени и доста български произведения. Втората вечер ще бъде вокален концерт, предлагаме на публиката цяла вечер с дуото Галина Апостолова и Ева Перчемлиева – Тъканова, което ще представи два цикъла – „Летни нощи” и няколко песни от българския композитор Иван Спасов. Професор Галя Апостолова ще направи премиера за Добрич на Сонатата за пиано от Велислав Заимов. Във всеки концерт се стараем да има българска музика. На 12 май е концертът на Камерния оркестър със солист Емилия Барановска от Франция. Тя е утвърден солист, преподавател по виолончело. Тя ще дойде с концерт на Йозеф Хайдн за виолончело и оркестър. Като принос на оркестъра за фестивала ще бъдат две изпълнения – вариации за струнен оркестър на Академик Васил Казанджиев и премиерно изпълнение на Първи струнен квартет от Любомир Пипков, във версия за струнен оркестър. Следва една контрастна програма – Китарен квартет 4G. Последният вечерен концерт във фестивала е на квартет – Росен Идеалов – кларинет, Йордан Димитров – цигулка, Георгита Бояджиева – виолончело и Александър Василенко – пиано. Те са подготвили интересна програма, озаглавена „Между две столетия”. Всички произведения в тази програма ще бъдат премиерни за Добрич” – сподели маестро Янакиев. 

Програмата на Седмицата на камерната музика в Добрич ще приключи в събота със специален спектакъл за деца „ От Амадеус – лично”. Детското матине представя как един ансамбъл репетира, а репетицията обхваща произведения от Моцарт. 

Билети могат да бъдат закупени от касата на Концертната зала „Добрич”. Цената на билетите за отделните концертни вечери е 5 лева, но се предлага и абонаментна карта за всички събития, която е на цена от 10 лева.