Десета Нощ на литературата в България и седма в Добрич

Запазете 12 май, за да присъстване на едно книжно приключение, гарнирано с изненади. Очаквайте скоро повече информация за книгите, четците и читателските гнезда в Добрич.

Десета Нощ на литературата в България и седма в Добрич

Съвременна европейска литература в нови български преводи ще бъде представена и тази година на юбилейната десета Нощ на литературата. Литературният хепънинг ще бъде на 12 май 2021 г. и в него ще се включат 14 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен. Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове в европейските столици съвместно с Европейското сдружение на националните културни институти EUNIC от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 година благодарение на Чешкия център в София.



            Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. В Добрич организатор и координатор на Нощта на литературата е Община град Добрич в партньорство с Регионален исторически музей – Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“.

Медийни партньори на събитието са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, Литературен вестник, онлайн медиите: „Въпреки.com”, „Аз чета“, „Литературен клуб“, „Диаскоп“ и NewsArt.

            Избрани откъси от европейската литературна сцена ще разкрият магията на големите и малките литератури. Началото в Добрич е в 17.00 ч. като един откъс ще се повтаря във всяко от гнездата до 20.30 ч. Така публиката ще пътешества из града и ще може да посети различни места за четене. Предвид ограниченото време и различните читателски гнезда препоръчваме всеки предварително да се запознае с откъсите, четците и местата, които предстои да представим до няколко дни, за да набележи своя маршрут. Четенията ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 минути, за да има време и за придвижване.

            Откъсите от книгите са избрани от главните организатори на Нощта на литературата 2021: Чешки център, Столична община,Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Британски съвет, Гьоте-институт, Датско посолство, Представителство на Европейската комисия в България, Посолство на Ирландия, Институт „Сервантес“, Италиански културен институт, Полски институт, Институт „Камойш“, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Посолство на Република Словения, Унгарски културен институт, Френски институт в България, Посолство на Конфедерация Швейцария, Посолство на Швеция, фондация „Детски книги“.