Жените невинаги са носили панталони. Вижте как е започнало всичко

Днес панталоните са универсално облекло и младото поколение едва ли подозира, че е имало времена, в които е било подсъдимо жена да ги носи, тъй като те се смятали строго единствено за облекло за мъже.

Жените невинаги са носили панталони. Вижте как е започнало всичко

Истината е, че за дамите тази дреха е официално разрешена по-скоро, отколкото предполагате. Днес ще ви разкажем еволюцията при дамското облекло и кога всъщност сме започнали да носим панталони.


Кога жените са започнали да носят панталони?

Смята се, че панталоните са се появили в Древния Изток около IV-V век преди Христа и са предизвикали огромни смущения, веднъж достигнали до средите на гърци и римляни, които ги считали за варварско облекло – в Рим носенето на панталони дори било забранено със закон. С течение на годините те все пак успяват да навлязат и да изместят тогите, заради по-голямата си практичност и удобство при носене. Относно причината за първоначалното възникване на тази дреха, източници сочат, че тя е създадена с цел предпазване от студа, но много по-релевантно звучи причината да е язденето на коне.

За дамите панталоните не са популярни до периода на Френската революция, когато те започнали да се носят и от жени. Тази тенденция предизвикала огромен скандал в обществото и жените, обути в панталони, били считани за хомосексуални и непристойни. Последвала и стриктна забрана за носенето им от женския пол с идеята, че те носят сексуални послания. Вярвало се, че панталоните принадлежат на мъжете, а дамите могат да носят единствено рокли и поли.

Едва в началото на XX век мерките започват да се отпускат и на нежния пол се позволява да носят панталони в конкретни случаи като колоездене или конна езда. След Втората световна война носенето на панталони от жени постепенно започва да се среща все по-често в ежедневието, въпреки че продължава да е необичайно явление – първоначално се е разрешило носенето на панталони

единствено ако са покрити от дълги поли, а самостоятелното му носене е станало приемливо чак в края на 60-те години на миналия век. Огромна заслуга за популяризирането на идеята за жена в панталон има актрисата Марлене Дитрих, която често се появява в костюми с панталони в разрез с общоприетите норми. Можем да кажем, че тя е и един от основните виновници днес да имаме право да носим тази, иначе приемана за мъжка, дреха.


Какво са носили жените преди XX век?

Въпреки че днес панталоните са напълно приемлива част и от мъжкия, и от дамския гардероб, полите присъстват единствено в колекциите за жени – рязка промяна от времето на древността, когато тогите и робите се носят и от двата пола. В Древна Гърция основните цветове при облеклото били бяло, червено и златно, затова и полите на дамите били в тези цветове, обогатени с драперии - смятало се, че колкото по-обемна и пищна е полата ти, толкова по-високо е мястото ти в обществото.

С течение на годините вече не е било срамно глезените на дамата да са открити и през XVII век на мода идват полите тип миди – можеш да разгледаш такива тук: https://answear.bg/k/tya/drehi/poli. Късите поли добиват популярност едва през XVIII век и често са били носени за привличане на мъжкото внимание. Огромно влияние върху полите в модата оказват и костюмите за характерните танци на народите като танго, фламенко, или ориенталски танци – от изчистени едноцветни модели, днес на пазара можем да видим разнообразие от цветове, дължини, детайли и принтове.

Еволюцията на полата в облеклото е особено интересна – от универсална дреха, тя се превръща в чисто женско облекло и дори когато на дамите вече е позволено да носят панталони, те не успяват да я засенчат и днес, въпреки че е преминала през редица промени и нововъведения тя, независимо от модела и вида си, е олицетворението на нежната женствена природа.