Жените невинаги са носили панталони. Вижте как е започнало всичко

Жените невинаги са носили панталони. Вижте как е започнало всичко
Днес панталоните са универсално облекло и младото поколение едва ли подозира, че е имало времена, в които е било подсъдимо жена да ги носи, тъй като те се смятали строго единствено за облекло за мъже.

Истината е, че за дамите тази дреха е официално разрешена по-скоро, отколкото предполагате. Днес ще ви разкажем еволюцията при дамското облекло и кога всъщност сме започнали да носим панталони.


Кога жените са започнали да носят панталони?


Смята се, че панталоните са се появили в Древния Изток около IV-V век преди Христа и са предизвикали огромни смущения, веднъж достигнали до средите на гърци и римляни, които ги считали за варварско облекло – в Рим носенето на панталони дори било забранено със закон. С течение на годините те все пак успяват да навлязат и да изместят тогите, заради по-голямата си практичност и удобство при носене. Относно причината за първоначалното възникване на тази дреха, източници сочат, че тя е създадена с цел предпазване от студа, но много по-релевантно звучи причината да е язденето на коне.


За дамите панталоните не са популярни до периода на Френската революция, когато те започнали да се носят и от жени. Тази тенденция предизвикала огромен скандал в обществото и жените, обути в панталони, били считани за хомосексуални и непристойни. Последвала и стриктна забрана за носенето им от женския пол с идеята, че те носят сексуални послания. Вярвало се, че панталоните принадлежат на мъжете, а дамите могат да носят единствено рокли и поли.


Едва в началото на XX век мерките започват да се отпускат и на нежния пол се позволява да носят панталони в конкретни случаи като колоездене или конна езда. След Втората световна война носенето на панталони от жени постепенно започва да се среща все по-често в ежедневието, въпреки че продължава да е необичайно явление – първоначално се е разрешило носенето на панталони


единствено ако са покрити от дълги поли, а самостоятелното му носене е станало приемливо чак в края на 60-те години на миналия век. Огромна заслуга за популяризирането на идеята за жена в панталон има актрисата Марлене Дитрих, която често се появява в костюми с панталони в разрез с общоприетите норми. Можем да кажем, че тя е и един от основните виновници днес да имаме право да носим тази, иначе приемана за мъжка, дреха.Какво са носили жените преди XX век?


Въпреки че днес панталоните са напълно приемлива част и от мъжкия, и от дамския гардероб, полите присъстват единствено в колекциите за жени – рязка промяна от времето на древността, когато тогите и робите се носят и от двата пола. В Древна Гърция основните цветове при облеклото били бяло, червено и златно, затова и полите на дамите били в тези цветове, обогатени с драперии - смятало се, че колкото по-обемна и пищна е полата ти, толкова по-високо е мястото ти в обществото.


С течение на годините вече не е било срамно глезените на дамата да са открити и през XVII век на мода идват полите тип миди – можеш да разгледаш такива тук: https://answear.bg/k/tya/drehi/poli. Късите поли добиват популярност едва през XVIII век и често са били носени за привличане на мъжкото внимание. Огромно влияние върху полите в модата оказват и костюмите за характерните танци на народите като танго, фламенко, или ориенталски танци – от изчистени едноцветни модели, днес на пазара можем да видим разнообразие от цветове, дължини, детайли и принтове.


Еволюцията на полата в облеклото е особено интересна – от универсална дреха, тя се превръща в чисто женско облекло и дори когато на дамите вече е позволено да носят панталони, те не успяват да я засенчат и днес, въпреки че е преминала през редица промени и нововъведения тя, независимо от модела и вида си, е олицетворението на нежната женствена природа.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+