Обучиха 7 жени в изработването на ръчна дантела

Изложба на ръчна дантела бе открита днес в Тъкачницата в Стария Добрич. 7 жени демонстрираха усвоените от тях умения.

Обучиха 7 жени в изработването на ръчна дантела

Бизнес център Добрич осъществи проект „Традициите остават”, финансиран в рамките на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община град Добрич.

 

Проектът бе насочен към усвояване изработката на ръчна дантела със совалки и запазване на този вид занаят.

 

Бизнес център Добрич работи от самото си създаване за подкрепа на местната общност и подпомагане на предприемачеството в региона. Инициирането на този проект бе провокирано от наличието на местен потенциал, който се нуждае от подкрепа, за да продължи и затвърди една българска традиция, обречена на изчезване.

 

Лалка Чалъкова е майсторка на ръчна изработка на дантели и от дълго време се стреми да популяризира след широката общественост този занаят чрез изложби и обучение на доброволни начала. Продължаването и приемствеността на занаята подтикна майсторката да търси начин за финансиране на обучението на жени, желаещи да усвоят този занаят.

 

Бизнес център Добрич застана зад тази идея, която не само подкрепя продължаването на традицията, но дава възможност за популяризиране на добра практика за активно участие на възрастните хора, които имат потенциал и желание, за въвличане в дейности за развитие на обществото.

 

С подкрепата на Община град Добрич проектът бе реализиран успешно и 7 жени бяха обучени в изработването на ръчна дантела със совалки.

 

Тяхното майсторство е показано в изложба в Етнографски комплекс „Стария Добрич” - в Тъкачницата, със съдействието на Регионален исторически музей Добрич.