КЕВР трябва да определи със задна дата цената на газа за април

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране да определи със задна дата цената на природния газ за април. Според разчетите синьото гориво трябва да поскъпне с около 16 процента.

КЕВР трябва да определи със задна дата цената на газа за април

Постановяването на цената се забави, защото малко преди парламентарните избори енергийното министерство започна проверка на "Булгаргаз" за начина, по който са изчислили поисканото от компанията повишение на цените. 



След като проверката на енергийното министерство не установи нарушения, с близо 20-дневно закъснение "Булгаргаз" внесе актуализираното си ценово предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Днес на закрито заседание тя ще определи точната цена, която ще влезе със задна дата и ще важи за целия месец април. Очаква се постановената цена да бъде с около двайсетина стотинки по-ниска от поисканата от газовата ни компания. Причината е, че още в началото на годината "Булгаргаз" е подала към регулатора данните за надвзетия си приход, с чийто размер комисията е решила сега да намали цената на синьото гориво за април. Нещо, срещу което от компанията не възразяват. Така най-вероятно един мегаватчас ще струва 33 лева и 19 стотинки. 

Тези нива остават под стойностите на европейските борси, където цените вече достигат 20 евро. 

На нашата газова борса синьото гориво също се търгува за около 40 лева за мегаватчас. 

Източник: БНР