Пушката на Панайот Волов и револвера на Стефан Стамболов представят в изложба, посветена на Априлското въстание

Изложбата на Регионалния исторически музей „Пред олтара на свободата. Априлското въстание на север от Балкана” ще бъде представена на 20 април в зала „Възраждане” в Художествената галерия в Добрич.

Пушката на Панайот Волов и револвера на Стефан Стамболов представят в изложба, посветена на Априлското въстание

„Когато решихме да подредим изложба за Априлското въстание си дадохме сметка, че българският народ е добре запознат със случилото се в центъра на въстанието в Четвъртия революционен окръг. Обаче далеч по-малко познати се оказват страниците от Априлското въстание, свързани с битката в Северна България, където драматизма и героизма на въстаниците, макар и в отделни райони, макар и изолирано, макар и повечето действия да са били под формата на отделни чети, е не по-малък отколкото в добре познатите центрове на Априлското въстание. Затова решихме да акцентираме тази изложба на север от Балкана” – сподели уредникът в отдел „История на българските земи ХV-ХІХ в.” - Пламен Николов.  


Представен е и местният момент относно революционното движение в Добруджа. 

„Постарали сме се да извадим от забвение и имената на добруджанци, които са се включили в революционното движение на различни места. Един такъв пример е Сава Соколов, който е в щаба на Ботевата чета. Той доживява освобождението, изпратен е на заточение на остров Родос. В Ботевата чета участват още около 10 добруджанци” – заяви Пламен Николов. 

В изложбата участват експонати от фонда на РИМ – Добрич, музеите във Велико Търново, Габрово, Шумен, Севлиево, Варна и Бяла черква, като акцентът е поставен върху личните вещи документи на участници във въстанието. 


Жителите и гостите на Добрич могат да  видят пушката, с която е загинал Панайот Волов, револверът на Стефан Стамболов, пушката и сабята на Сидер Грънчаров. В експозицията е включена и шашка, която е принадлежала на четник на Таньо войвода, загинал в последния бой. Тя е изключително рядко срещана с инкрустирана глава върху дръжката. 

„Освен това, като интересни експонати, ще видите едно българско хладно оръжие, което се среща само и единствено в краткия отрязък във времевия период, наречен Априлско въстание. Това е сабя „Априлка” – изковавана от земеделски сечива. Сабите „Априлки” са уникални и единствени по рода си” – заяви Пламен Николов. 

В изложбата са представени много оръжия от периода, като голяма част от експонатите са от личната колекция на председателя на Регионалния клуб „46-и пехотен Добрички полк” – д-р Добрин Добрев. Представени са и много униформи – собственост на членове на клуба. 

„Всички от клуба взеха много присърце идеята и всеки с каквото може – с артефакти и труд, успя да се реализира тази изложба. Това е поредната проява на нашата съвместна дейност – между клуба и РИМ – Добрич.  Мисля, че най-правилният път е част от нашите колекции да бъдат показвани на хората, дали един интересен исторически артефакт е в ръцете на колекционер, или на музей, когато е обществено достояние - той е в помощ на историята. Нашият синхрон е един положителен пример. Много бих се радвал тази дейност на сътрудничество между колекционери и музеи да се развива все повече. Това е за доброто на нашите съграждани” – коментира д-р Добрев. 

Дизайна на плакатите, информационните пана и част от пространството на изложбата е на добричкия художник Венцислав Великов. 

Изложбата „Пред олтара на свободата. Априлското въстание на север от Балкана” ще бъде открита на 20 април, в 17 часа в зала „Възраждане” на Художествената галерия в Добрич.