Мая Димитрова: Всичко, което сме предложили в програмата си, започваме да го изпълняваме от първия ден

„Продължаваме, заедно с цялата парламентарна група на БСП, да отстояваме политиките, да прилагаме в изпълнение всичко, което е заложено в управленската програма, която представихме на гражданите”. Това заяви пред журналисти днес народният представител в 45-то Народно събрание Мая Димитрова.

Мая Димитрова: Всичко, което сме предложили в програмата си, започваме да го изпълняваме от първия ден

Тя допълни, че Коалиция БСП за България е внесла вече шест предложения. Едното е законопроект за нов закон за възрастните хора и още пет предложения за изменения на законодателства, свързани с младите хора, обезщетенията за деца и други. „Всичко, което сме предложили в програмата си, започваме да го изпълняваме още от първия ден на работата на Народното събрание” - заяви Димитрова. 


По отношение на това дали БСП ще подкрепи предложени правителства, тя сподели, че  няма да подкрепят правителство, предложено от ГЕРБ. „Продължаваме да сме принципни и да следваме политиките, които имаме, а  по отношение на подкрепа на мандат на втората парламентарна сила, БСП постави условия, при които ще бъде подкрепено едно такова правителство. Ако има връчен мандат на БСП в бърз порядък парламентарната група, заедно с Националния съвет, ще вземем решение как да процедираме от тук нататък” – допълни Мая Димитрова. 

Тя коментира и работата на 45-то Народно събрание, което започна своята работа на 15 април, след като народните представители положиха клетва. 

„Парламентарната група на БСП за България подкрепи Ива Митева, която беше предложена от партия „Има такъв народ”. С тази подкрепа ние продължаваме да отстояваме принципите си, които последователно спазвахме в последните четири години, а именно сваляне на ГЕРБ от власт и спиране на беззаконието в държавата” –споели Мая Димитрова. 

Тя посочи, че това е причината и от БСП да внесат предложение за налагане на мораториум върху отдаването на концесии и продажбата на държавни и общински болници и назначени в държавната администрация и регулаторните органи и предприятията с над 50 на 100 държавно участие. 

„БСП е поела ангажимент, тъй като в момента вървят процедури за продажба на общински болници във Велинград и Раднево, да не се допуска такава продажба. За съжаление предложението, което направихме за налагането на такъв мораториум не беше гласувано и прието от останалите  политически партии в Народното събрание с несъстоятелни аргументи, че трябвало да бъде като отделен проект за решение и в отделна точка. Това, на което сме свидетели и това, което се коментира е, че другите политически партии ще внесат те такова предложение. Опитват се да изземат инициативата от БСП за България. Правителството, макар и в оставка, продължава да работи и през това време продължава да раздава, продава и т.н.”- каза още Димитрова. 

 БСП е подкрепила предложението на ГЕРБ във връзка с ревизията  - по отношение на нейния срок. 

„ГЕРБ предложиха да не бъде 4 години, а 10. БСП подкрепи това единствено и само с ясното съзнание, че няма от какво да се притеснява през този период, макар че още при внасянето на проекта изразихме позиция, че това, което се предлага да бъде обект на тази ревизия, е много амбициозна задача. Прекалено много неща има за проверка и именно поради тази причина комисията от временна стана постоянна, но всички сме наясно, че времето е прекалено кратко, три месеца, за да се извърши такава мащабна проверка, която действително да покаже ако има някакви действия, извършвани незаконосъобразно” – коментира още народният представител. 

В събота се е провел Национален съвет на БСП, като първа точка от дневния ред е била подкрепата на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. „Националният съвет изрази позиция за подкрепа на президентът и вицепрезидент. Само 9 души се бяха въздържали” – каза в заключение Мая Димитрова.