Президентът започва консултации с парламентарните групи за правителство

Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Президентът започва консултации с парламентарните групи за правителство

След разговорите държавният глава трябва да определи кога ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС.



Президентът ще обсъди поотделно с 6-те формации какви са възможностите парламентът да излъчи правителство. Румен Радев вече заяви, че постигането на управляващо мнозинство не трябва да е математически сбор от гласове.

„Безпринципна коалиция може да задълбочи кризата. Нужни са ясни приоритети, ясни граници на възможните компромиси и най-вече – ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти“, каза той пред депутатите при откриването на 45-ото Народно събрание.

Консултациите започват с представителите на ГЕРБ. Проектът им за кабинет с премиер Даниел Митов е готов. „Ясно е, че ние ще вземем мандат, ще покажем новия облик, който виждаме на кабинета, и след това няма да бъде гласуван“, каза премиерът в оставка Бойко Борисов в неделя.

Втори на консултациите на „Дондуков“ 2 ще бъдат от „Има такъв народ“ (ИТН) . Председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов се съмнява Народното събрание да изпълни целия си мандат. Позицията на ИТН за коалиции остава непроменена. „С ГЕРБ, БСП, ДПС – с тях коалиция няма да правим“, каза Йорданов.

Третата среща на президента днес е с БСП. Лидерът Корнелия Нинова заяви, че левицата ще гласува против правителство на ГЕРБ. А при връчване на мандат на „Има такъв народ“ да се „проведат консултации и БСП да даде подкрепа при условия“. Бързи мерки за овладяване на пандемията, ревизия на състоянието на бюджета и промени в изборното законодателство са сред условията за подкрепа.

Мустафа Карадайъ – лидер на ДПС, които са на консултации при президента по обед, каза, че биха подкрепили правителство на трите нови парламентарни групи, но ако е ясно, че „тази власт има ясно програма с точно указани цели, средства и срокове за тяхната реализация“.

Около партията на Слави Трифонов трябва да са насочени силите на парламента да излъчи управление на промяната, смятат от „Демократична България“ с уточнението, че подкрепата им няма да е безусловна. Председателят на групата Христо Иванов: „Много е важно да положим добросъвестни политически усилия да излъчим кабинет, който има ясна програма и ясен ресурс да направи онези промени, които българските граждани очакват от нас и кризата налага“.

От „Изправи се! Мутри вън!“ са готови на разговор за общи действия с „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Съпредседателят на парламентарната група, която ще е последна на консултациите при президента Мая Манолова заяви: „Ще изчакаме предложението на г-н Трифонов и тогава ще вземем нашето решение – евентуално за неговата подкрепа“.

Ако парламентът не успее да излъчи правителство, президентът ще назначи служебен кабинет, ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори.