Румънци масово анулират резервации за Великденските празници

Причината са задължителните PCR тестове, които оскъпяват почивката. От бранша настояват за спешни мерки, с които да се даде възможност ваксинирани или преболедували коронавирус да могат да влизат у нас безпрепятствено.

Румънци масово анулират резервации за Великденските празници

Едно от най-предпочитаните места за румънците по родното Черноморие - Балчик, тази година не очаква да посрещне съседите за Великденските празници. Направените резервации масово се анулират, защото се изисква PCR тест при влизане в страната.



„Когато през февруари месец бяха премахнати PCR тестовете, за дълъг период, около 20 дена буквално заваляха резервациите от Румъния. Румънският турист иска да пътува в България, румънският  турист  харесва да почива  в България и започнаха масово резервации. Дори февруари месец имахме уикнеди, които бяха пълни. И всичко това приключи в момента, в който правителството реши отново да въведе PCR тест, буквално всичко беше анулирано“, разказва Виктор Лучиянов.

За последните 10 години, за първи път тази година в хотела, стопанисван от Лучиянов , нямат оферта  за Великден. По информация на  румънците, които от години посрещат празника тук, разходите за задължителния тест оскъпяват престоя им с около 400 лева за двама.

 „Един уикенд,  само от гледна точка на PCR  им струва около 400 лева. Няма как да има такъв турист да плати тази сума и това така или иначе обрича затормозения ни  бранш. Затова призовавам, хората които управляват държавата в момента, дори правителството в оставка, да вземе решение в най-скоро време, до 20 април да се даде зелена улициа да има свободни пътувания между Румъния и България.“, допълва още Лучиянов.

И ако за Великденските и Майските празници Балчик може да остане пуст, то за лятото засега резервации има. Неяснотата  обаче при какви условия ще могат да посетят страната ни чуждите туристи, може да постави под риск летния сезон.

„Няма смисъл от това затваряне  на границите. За нас, за туристическия  бранш това е абсолютно недопостумо и пагубно.  Ако и тази година сезонът е като миналата година, догодина може да няма коронавирус, но туризма в България буквално ще е унищожен.“, казва още Лучиянов.