С нов тригодишен план ще борим АЧС в страната

С нов тригодишен план ще борим АЧС в страната
Министерският съвет прие План за предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете в България 2021 – 2023 г.

Министерският съвет одобри План за предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България за периода 2021 – 2023 година.


Предложените в Плана мерки са продължение на пакета от дейности, прилагани през 2020 г. Те са основани на пет важни стълба: засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната, засилени мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на България, организиране и провеждане на лабораторен контрол и провеждане на информационна кампания и обучения. В него са заложени и процедурите с конкретни задачи и срокове към над 10 институции.


Целта е да се разпределят дейностите за борба с болестта между различни държавни структури. Планът описва подробно организацията за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата на органите на изпълнителната власт.


Координираното прилагане на мерките, заложени в Плана, през 2020 г. допринесе за спад с 45% на регистрираните огнища и с 46 % по- малко засегнати животни за разлика от 2019 г.


Сред основните мерки, които бяха заложени в него, включваха засилване на биосигурността във фермите, контрол на границата с Румъния с оглед непреминаването на диви прасета през границата, обработка на всички превозни средства на границата с дезинфектанти и др.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+