Окръжен съд обяви за решаване дело по иск на КУИППД срещу сводник от Добрич

Окръжен съд – Добрич, обяви за решаване гражданското дело, образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност /КУИППД/ срещу Стоян Й. Стоянов от Добрич и бившата му съпруга Румяна Ив. Стоянова. Комисията претендира да бъде отнето в полза на държавата придобито от тях имущество на обща стойност 307 512 лв.

Окръжен съд обяви за решаване дело по иск на КУИППД срещу сводник от Добрич

Днес съдът прие заключението на допуснатата допълнителна съдебно-счетоводна експертиза в два варианта за приходите и разходите на Стоян и съпругата му в периода 1988 г. – септември 2010 г. В първия случай вещото лице стига до извода,  че отрицателната разлика между получените от ответниците приходи и направените от тях разходи е в размер на 1519,50 минимални работни заплати, а във втория случай – 2011,33 МРЗ.


 

Съдът прие представените от Стоян Стоянов 6 договора за взети от него заеми и документи за банков кредит.

 

В съдебните прения представителите на Комисията пледираха да бъде уважен искът им в цялост. Адвокатите на ответниците помолиха претенциите да бъдат отхвърлени като необосновани и неоснователни. Двете страни ще представят аргументите си в писмени защити.

 

Представителят на Окръжна прокуратура заяви, че искът на Комисията е частично основателен, тъй като се установиха приходи, за които ответниците не могат да докажат законен източник. Прокурорът пледира да бъде уважен искът в размера на отрицателната разлика, установена с експертизата.

 

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, припомня, че допълнителната експертиза включи допълнително установени приходи на ответниците.

 

Производството за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Стоян Стоянов е образувано във връзка с наказателно дело срещу него и постановена от Районен съд  - Добрич, присъда,  влязла в сила на 12.11.2009 г. С нея той е признат за виновен за това, че е принуждавал чрез сила и заплаха лица от женски пол да извършват сексуални контакти и е предоставял системно помещение на различни лица за полови сношения. Стоян Стоянов бе наказан с 2 години и 9 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 5 000 лв.