Част от пациентите и персонала в психиатричната болница "Карвуна" са с положителни резултати за Ковид-19

10 лица от персонала и 10 от пациентите на Държавната психиатрична болница в с. Карвуна към 2 април са дали положителни резултати за COVID-19, каза директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова.

Част от пациентите и персонала в психиатричната болница "Карвуна" са с положителни резултати за Ковид-19

Тя обясни, че на 26 март т.г. директорът на лечебното заведение е информирал, че петима души от персонала са с положителен резултат при изследване с бърз антигенен тест, като някои имат и грипоподобна симптоматика. Веднага е създадена организация и на 27.03.21 г. са изследвани както всички от персонала, така и всички пациенти, намиращи се в този момент в ДПБ Карвуна. „В края на деня общият брой положителни лица от персонала достигна 10, а от пациентите (извън пациентите от дома в Опанец, които се намират в Ковид-отделението на ДПБ Карвуна) – 2-ма са с положителен тест. Двамата пациенти са преведени в Ковид-отделението на ДПБ Карвуна“ – допълни д-р Ангелова. 9 души от персонала са в домашна изолация, един е хоспитализиран. Пациентите са в Ковид-отделението в задоволително общо състояние, афибрилни, с леки симптоми – кашлица и хрема.


Разпоредихме реорганизация на режима на работа в ДПБ Карвуна, като по предписание на РЗИ Добрич от 27 март до второ нареждане лечебното заведение не приема и не изписва пациенти. Извършена бе крайна дезинфекция във всички помещения и сгради ежедневно се прави учестена дезинфекция. Ограничен е достъпът на персонала до структури и отделения, в които не работи. За всички, за които е възможно, е препоръчана работа от дистанция. РЗИ е предостави допълнително лични предпазни средства, дезинфектанти и бързи антигенни тестове за изследване на персонал и пациенти.

Тези от персонала на лечебното заведение, които са с отрицателен резултат, работят на 7-дневен режим в болницата. След приключване на 168-часовата смяна се изследват с бърз антигенен тест, като независимо от резултата, остават в домашна изолация за известно време и се допуска до работа след актуален отрицателен антигенен тест.

На отрицателните пациенти се извършват периодично антигенни тестове.

„Няма връзка между хоспитализираните лица от Дома в Опанец и възникналия взрив в Държавна психиатрична болница Карвуна“ – категорична е д-р Ангелова.