Павел Павлов: Партиите ще направят всичко възможно да съставят правителство

Според политолога Павел Павлов, ако партиите имат отговорно поведение в кризата, в която се намираме, ще направят всичко възможно да съставят правителство.

Павел Павлов: Партиите ще направят всичко възможно да съставят правителство

Той коментира предварителните резултати от изборите като изненадващи в сравнение с предварителните прогнози на агенциите. Според него  избирателната активност е нормална за парламентарни избори, ако се направи сравнение с предходните няколко вота. Но по отношение на процентите на отделните политически сили, прогнозите са били разбити.



По думите на Павел Павлов, никой не може да предвиди дали е възможно сформиране на ново правителство, тъй като тепърва предстои да се завърти парламентарната рулетка. „Очевидно ГЕРБ не могат да направят самостоятелно правителство с 25%. След това наред са вторите. Това е една от големите изненади -  дали ще бъде „Има такъв народ”, или БСП. После вече президентът идва на ход, за да даде мандата на политическа сила по негов избор. Така че никой не може да каже в момента” – категоричен беше той.

Според Павел Павлов,  ако „Демократична България”, „Има такъв народ” и „Изправи се! Мутри вън!” успеят да съберат достатъчно гласове – това е една възможна коалиция за управление.

„В политиката винаги има изненади и никой в момента не може да каже какво ще се случи. Всичко е възможно, макар че разделителните линии, които са очертани между политическите сили, са непреодолими. Например, много трудно можем да очакваме коалиция между ГЕРБ и БСП, което би се случило в някоя друга държава, разположена на Запад. Много зависи и от поведението на ръководството на самите партии. Дали ДПС ще подкрепят неявно някакво правителство, защото до сега всички заявяват, че не биха се коалирали с ДПС” – сподели Павлов.

Той е категоричен, че гласуването в чужбина няма да промени реда на политическите сили, но ще промени абсолютния брой на гласовете.

„ДПС ще вземат своя дял от гласовете в съседна Турция, вероятно „Демократична България”, партията на Слави Трифонов и „Изправи се! Мутри вън!” ще вземат една голяма част от вота на българите в чужбина. Като абсолютен брой ще настъпят промени, но като проценти и подреждане – не”- каза Павлов.

Той не очаква наесен да гласуваме отново за ново правителство.

„Предполагам, че партиите ще направят всичко възможно да съставят правителство, особено ако имат отговорно поведение в тази криза. Някак да правим през няколко месеца избори, не е най-разумното и държавническо поведение” – каза в заключение политологът.