Кандидатите от ГЕРБ–СДС дариха книги за децата на Добрич и призоваха гражданите да помогнат с книги на българските читалища

Любими детски книги от български и чуждестранни автори и класическа художествена литература дариха в Деня на детската книга кандидатите за народни избраници от листата на ГЕРБ – СДС в Добрич.

Кандидатите от ГЕРБ–СДС дариха книги за децата на Добрич и призоваха гражданите да помогнат с книги на българските читалища



Заедно с евродепутата Емил Радев те влязоха в читалнята на библиотека Дора Габе и поднесоха ценните екземпляри на директорката на РБ "Дора Габе" Невена Христова.

Днес е специален ден за нас, обясни домакинът. Христова разказа, че тазгодишният маратон на четенето е посветен на детския писател Ран Босилек и на творчеството на Ханс Кристиян Андерсен. Нека всички деца, малки и пораснали, да идват в библиотеката и да четат книги, подкани директорът на културния институт.

"Като посланик на библиотеките в европарламента се радвам, че имаме в библиотеките в Добрич такова добро сътрудничество, сподели евродепутатът Емил Радев. Добави, че е донесъл главно детски книги. "Както е казано в любимата на децата книжка Питър Пан: "Този, който носи светлина, никога не остава на тъмно", припомни той.


След това кандидатът Красимир Николов, обясни, че за да съществува една обществена библиотека, трябва да има минимум 3 хиляди книги във фонда си. Това, оказва се, е проблем за читалищата в малките населени места. "Призовавам гражданите на Добрич и всички добруджанци, да съхранят този символ на българщината – читалищата, като последват нашия пример и дарят книги в Регионалната библиотека, която е координатор на малките обществени библиотеки", каза Николов и така обяви целогодишна кампания в помощ на читалищата.


Детски книги, с които да запали интереса на малките деца към чегенето, дари и кандидатът Зорница Михайлова. Тя беше донесла и други четива, които да бъдат разпределени във фондовете на малките библиотеки.

 

Израснал съм с книгите на Ран Босилек, Иван Вазов и Елин Пелин, разкри Радослав Добрев и подари любимата на поколения деца книжка на Ран Босилек "Патиланци". Той беше донесъл и произведения на Ивайло Петров, Оскар Уайлд и Пушкин.

Даниела Димитрова дари класика за деца – "Мечо Пух", "Пепеляшка", "Цар Лъв", "Пинокио". Продължавайте на старите книги да връщате живот, пожела Димитрова.


Д-р Ивайло Петев беше донесъл книги като "Дневникът на един дръндьо", които са в топ 10 на най-четените книги.

"Израснал съм в читалните на библиотеката на Добрич. Тук четох Ран Босилек, Иван Вазов, Елин Пелин, върна лентата кандидатът Иван Иванов. Освен детски книжки, той дари произведения на Елин Пелин, Балзак и други класици, които беше взел от личната си библиотека. "В нашия информационен свят, четенето е по-различно, но не бива да забравяме четенето от книга, пожела Иван Иванов.

Кандидатът Живко Желязков, който беше възпрепятстван по обективни причини, изпрати два кашона книги от личната си билиотека. Задочно дарение за детския фонд направи и водачът Деница Сачева.

Директорът Невяна Христова разкри, че когато в края на миналата година направили равносметка, се оказало, че раздадената литература е много повече от предни години. Защото в пандемията хората се обърнали към книгите. Христова подари на всеки от гостите фототипни стари четива, издадени със спомоществователството на Даниела Димитрова.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!