Симеон Симеонов: Имам една основна мисия – да помогна да направим така, че да дадем възможност на икономиката на този край да се пробуди

Симеон Симеонов е роден 1957 година. Завършил е две висши образования – „Славянска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Стопанско управление“ в УНСС. Семеен, с две деца. Занимава се с частен бизнес в областта на инвестициите и строителството и туризма. Симеон Симеонов е председател на „Отечествения съюз“. Част е от гражданската квота в листата на БСП за България от 8-ми МИР Добрич.

Симеон Симеонов: Имам една основна мисия – да помогна да направим така, че да дадем възможност на икономиката на този край да се пробуди

Как се случи така, че станахте част от листата  кандидати за народни представители на "БСП за България" от област Добрич? Какво Ви провокира да се включите в нея?


Като гражданска организация от „Отечествен съюз“ взехме решение, че единствената реална алтернатива и политическа сила, която може да промени статуквото в България, е коалицията „БСП за България“. Затова решихме да подкрепим програмата й. Моята кандидатура беше издигната от 12 граждански неправителствени оганизации, след което с решение на ръководството на БСП в София бях насочен към Добрич. Приех поканата с голямо удовлетворение, защото тук е началото на България – географско и историческо, и Добруджа не заслужава съдбата, която има. Имам една основна мисия – да помогна да направим така, че да дадем възможност на икономиката на този край да се пробуди, да повишим доходите на хората и да създадем условия младите хора, които се преместиха в по-големите градове или в чужбина, да се завърнат. 

 

Кое е новото лице на Добруджа, за което ще се борите, ако влезете в следващото Народно събрание? Кои са основните проблеми на региона според Вас?

Повечето от проблемите на региона са в компетенциите на местната власт, която обаче е недофинансирана заради порочната система на разпределение на публичните финанси в страната. Те са предимно от инфраструктурен характер – разбити пътища и улици, трагедия във водоснабдяването и в транспортните схеми и логистиката като цяло. В здравеопазването също има огромни проблеми. За да се решат тези проблеми, на първо място е необходимо преструктуриране на икономиката с изпреварващ ръст на доходите и реиндустриализация. Всичко ново е добре забравеното старо. Трябва да се възстановят някои от промишлените предприятия и цехове. Наложително е да се работи в посока дълбочинна преработка на основния продукт. Произвеждаме най-хубавото жито, за да го изнасяме на дъмпингови цени и то през Румъния, а ядем най-лошия и най-скъпия хляб. Внасяме макаронените изделия, защото не можем да си ги правим, същото е и със слънчогледа. 

Другият важен момент е нуждата от сериозна реформа в селското стопанство. Този модел, който раздаде земята на област Добрич на 30-40 земевладелци, не е правилен. Ние сме предвидили поземлена реформа, целяща подпомагане на младите семейства, на малките и средни фермери. Трябва да се обърне внимание на зеленчукопроизводството и биологичното земеделие, което е също много сериозно направление. Крайно време е и да затворим цикъла в животновъдството и месарската промишленост. 

Третата основна насока е туризмът и не само морският туризъм. Добрич и Варна трябва да се свържат с магистрала, да се направи широколентов път по крайбрежието от Варна до границата при Дуранкулак и така ще се даде подем на морския туризъм. Голям потенциал има и културният туризъм.

Разбира се, трябва да се осигури и целево фиансиране за местните власти, за да се оправи инженерната инфраструктура, защото в момента тя е тъжна картина.

 

Говори се от години за добруджанско лоби в Парламента, но до този момент като че ли това е само в сферата на добрите пожелания. Вие бихте ли обединили усилия и с другите народни представители от област Добрич, макар и представители на други политически партии, в името на доброто бъдеще за този регион на България?

Задължително е да се постигне това добруджанско лоби. Първа точка в програмата на „Отечествения съюз“ е след приключването на предстоящите избори да се направи пълна ревизия на досегашното управление на ГЕРБ. Целта е да се види кой и колко е крал, кой за какво е отговорен и да спрем излишните приказки. На базата на консолидация на широк кръг от политически фактори ние искаме да свалим острата политическа конфронтация. Това сме ние от „Отечествен съюз“. Трябва да се върнем към гражданския диалог, за да постигнем гражданското разбирателство по основните въпроси – не само на историята, но и по въпросите на днешния и утрешния ден. В този смисъл аз съм готов да работя за всеки и една от моите функции е да вървим в посока на тази политическа консолидация. Трагедията на Добруджа е в това, че от много години тя няма лоби в София, а за хубаво или за лошо основните въпроси се решават там – в София и в Брюксел. Така че лобито е задължително и лично мен, като партийно неоцветен човек, не ме спира нищо освен принципната основа. Както казваше един голям политик „и с дявола ортак да стана“, стига да можем да помогнем за преструктурирането на региона и връщането на достойното му място на картата на България. 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!