5000 млади хора получиха информационни услуги от културни институти от Добрич през 2020 година

Културните институти в град Добрич играят важна роля по отношение на предлагане на услуги за организиране на свободното време на младите хора.

5000 млади хора получиха информационни услуги от културни институти от Добрич през 2020 година

През 2020 г. в условията на COVID-19 на територията на гр. Добрич информационни услуги получиха 5000 млади хора. Това е показател за полезността и необходимостта от информационни центрове в обществените библиотеки и предоставяне на компютъризирани работни места, свободен достъп до интернет. И през 2020 г. обществените библиотеки се включиха в международни и национални кампании и разработиха свои програми за стимулиране на навиците за четене при младите хора, за ограмотяване, формиране на информационна грамотност сред младежта, стимулиране на креативността и таланта им. Създадени са условия за подкрепа и реализиране на различни младежки кампании и младежки инициативи. В такива /в по-голям дял общински/ са обхванати над 2000 млади хора.


Един от приоритетите в общинската политика с младите хора е  утвърждаването на културните институти като обществено-информационни и образователни центрове за пълно, качествено и бързо задоволяване на информационните, културните и образователни им потребности. И през 2020 година  Обществените библиотеки, читалищата и музеите в Добрич предоставяха различен вид информационни услуги на младите хора за тяхното личностно и професионално развитие, за превенция на рискови практики и здравословен начин на живот; относно политиките за социално включване, социална и професионална интеграция, както и информация относно възможностите на младежкото участие, за кампании, инициативи и програми, за възможностите и ползите от доброволчеството.

Амбицията на Община Добрич е да продължи да подкрепя младите хора в тяхното развитие, израстване и усъвършенстване с провеждане на политики, които ги превръщат в успешни личности.