Румен Мунтянов: Ще работя така, че гласът на добруджанци да се чува пред централната власт

Румен Мунтянов е на 35 години, живее в Добрич, но от десет години работи и се развива в община Генерал Тошево. Познат е на обществеността от времето, когато беше PR на Общината, а от 2019 година е заместник-кмет с ресор „Хуманитарни дейности“.Завършил е „Политология“, бакалавърска степен, след това и магистратура „Икономика“. И двете във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Румен Мунтянов се води от житейското разбиране, че с труд, любов и постоянство се постига много.

Румен Мунтянов: Ще работя така, че гласът на добруджанци да се чува пред централната власт

Защо се включвате в надпреварата за парламентарните избори? 



Заедно с кмета на село Кардам Георги Събев имахме най-много номинации за кандидати за народни представители от Общинската организация на БСП в Генерал Тошево, където и двамата членуваме. Решихме, че предвид гласуваното доверие от страна на местните социалисти, най-нормално е да се включим в надпреварата, за да дадем глас на проблемите в региона, както и да бъдем полезни с опита, който имаме. При мен натежа и изборът ми за председател на Областния съвет на БСП, който предхождаше фактическото редене на пълната листа. 

От дълго време работите в структурата на община Генерал Тошево, но със сигурност имате поглед и върху проблемите на цялата област Добрич. Кои са най-наболелите сред тях според Вас? 

Да, действително за десет години в общинска структура, без значение в кой край на страната е, се научава много за това от какво се нуждаят хората, къде са проблемите, кой трябва да ги реши и пр. От позицията на кандидат за народен представител, обаче, пред мен се открояват три приоритета, за които всеки един избраник от 8-ми МИР-Добрич трябва да работи. Най-общо казано, това са системните проблеми с водоснабдяването в областта (за мен този проблем има ярък социален характер, тъй като не можем да говорим за активна социална политика, без достъп до ресурса, който стои в основата и на здравето, и на предоставянето на грижи за най-уязвимите групи хора), липсата на адекватна здравна политика в региона, както и масовото обезлюдяване през последните 20 години. И за трите проблема „БСП за България“ има разписани мерки в своята програма, които изискват ресурс и време, за да дадат резултати. 

Кое ще бъде първото нещо, което ще искате да постигнете ако станете народен представител в следващия парламент? 

Чудесен въпрос, благодаря за това. На откриването на кампанията на „БСП за България“ на 10 март заявих, че, ако бъда избран за народен представител, ще имам една основна задача – да работя така, че гласът на добруджанци да се чува пред централната власт, без значение от нейната „цветова принадлежност“. В този ред на мисли Добрич е областта, която винаги е страдала от липсата на лоби в парламента, а това трябва да се промени. Най-отдалеченият край от столицата, не бива да бъде пренебрегван, Добруджа и добруджанци заслужават повече във всяко отношение – внимание от депутате си, инвестиции за нови работни места, помощ за малките земеделски стопанства. Добре е да се върне усещането, че регионът не е забравен. 

Кой е политическият език, на който не можете да говорите и на който нямате доверие? Как бихте променили това? 

Ще започна отзад напред, изследвал съм тази тема неведнъж. Нямам доверие на административния, стерилен език, присъщ на бюрократа. В такива случаи обикновено се говори много, а не се прави нищо. Затова говорейки за езикова култура, стилове и вербална комуникация не мога да не посоча факта, че винаги съм политиката разбирал повече като действие и по-малко като реторика. Уви, действителността е друга. 

Давам ви интервю след среща, на която бяхме както подкрепени, така и критикувани от наши симпатизанти. Тези критики са всъщност пътеводителят на един народен представител или поне би трябвало да бъдат. Това за мен е начинът, по който трябва да се осъществява комуникацията между граждани и депутати – с активен диалог, с изразени позиции, много често и със спорове, но носещи удовлетворението, че разбираш събеседника и въпреки различията работите в една посока. А тя в нашия случай е „С грижа за хората. С грижа за Добруджа“.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!