Ковид отделението в добричката болница се задъхва, реанимацията е пълна

Натоварването в Ковид отделението на добричката болница е изключително голямо, алармира пред Радио 99 изпълнителният директор на лечебницата д-р Георги Желязков.

Ковид отделението в добричката болница се задъхва, реанимацията е пълна

Капацитетът на отделението е увеличен преди дни от 60 на 80 легла и вече 73 от тях са запълнени, информира болничният шеф. Пълни са и всичките осем реанимационни легла в интензивния сектор.


„Натискът върху болницата е изключително голям, натоварването е огромно, справяме се изключително трудно“ – призна д-р Желязков. Той за пореден път призова хората да носят маски, да се пазят и да спазват дистанция.

Д-р Желязков коментира и новата лапароскопска апаратура, която предстои да бъде доставена в болницата до два месеца. Тя ще се използва в АГ отделението и хирургичното отделение за безкръвни и изключително щадящи операции. „Предимството на тези интервенции е, че дават възможност за изключително бързо възстановяване в постоперативния период, което дава възможност на пациентите, подложени на такъв тип интервенции да бъдат адекватни и да се върнат към нормалния си живот в максимално кратък срок, като това е едно изключително голямо предимство и съвременна еволюция в развитието на медицината“ – обясни директорът на МБАЛ Добрич. Общата стойност на апаратурата е 276 хил.лв., изцяло осигурени от Министерство на здравеопазването.

Д-р Желязков припомни още, че в добричката болница е направена втората лапароскопска операция в страната през далечната 1993 г. „Историята на лапароскопската хирургия в България по един или друг начин започва именно от нашата болница и е редно това нещо да продължи във времето по един най-съвременен начин“ – коментира директорът.

Той информира и за подготовката на нов проект, с който болницата ще кандидатства пред Министерство на здравеопазването за оборудване на медицинска лаборатория на стойност около 70 – 80 хил.лв.